Odbor direktora EBRD u poseti Vetroparku „Kovačica“

Foto: OIE Srbija

Članovi Odbora direktora EBRD-a, u okviru svoje zvanične posete Srbiji, obišli su vetropark „Kovačica“, jednog od osnivača Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije. Izgradnja VE „Kovačica“ značajnim delom je finansirana kreditom EBRD-a, dok je Udruženje OIE Srbija nastalo uz njihovu podršku, koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj.

Evropska banka za obnovu i razvoj je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećena je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora. Osim Vetroparka „Kovačica“, članovi Odbora direktora banke obišli su i Galeriju naivne umetnosti u Kovačici.

Predstavnici kompanije New Energy Solutions Miloš Colić i Nikola Luković upoznali su članove Odbora direktora sa razvojem i radom vetroelektrane „Kovačica“ u koju je uloženo 189 miliona evra, takođe predstaviljena je i vetroelektrana „Pupin“ koja ima sve neophodne dozvole i koja je spremna za izgradnju. Menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović predstavila je članovima Odbora direktora rezultate rada Udruženja i trenutno viđenje stanja u sektoru OIE.

Predstavnici Odbora direktora banke su u zvaničnoj poseti Srbiji nekoliko dana kako bi se sastali sa vlastima, klijentima iz privatnog sektora, civilnim društvom, diplomatskom zajednicom i drugim zainteresovanim stranama, kao i kako bi posetili projekte zelenih investicija.

Pročitajte još:

Foto: OIE Srbija

Direktori odbora predstavljaju jednog ili više od 73 akcionara EBRD-a: 71 zemlju plus EU i EIB. Upravni odbor banke odobrava investicione projekte, strategije i politike Banke.

Delegaciju Odbora pratiće Mateo Kolanđeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan, kao predstavnik višeg menadžmenta EBRD.

EBRD je do danas u Srbiju uložila 7,9 milijardi evra. Samo u 2022. godini obezbeđeno je 650 miliona evra, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

Trenutna Strategija Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju za 2018-2023. ima sledeće prioritete: podsticanje konkurentnosti i upravljanja; unapređenje integracije kroz poboljšanje transportne mreže i unapređenje regionalne ekonomske povezanosti i energetske međupovezanosti; i podrška zelenoj ekonomiji, uključujući energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

Izvor: Udruženje OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti