Budućnost sa manje izazova i više instalisanih megavata

Foto: New Energy Solutions

Projekti poput vetroparka „Kovačica” sa instalisanih 104.5 megavata, koji je realizovala kompanija New Energy Solutions, imaju pozitivan uticaj na energetski i ekološki sektor naše zemlje. Zahvaljujući ovome, Srbija se približava svom planu da u energetskom miksu do 2040. godine 40 odsto proizvodnje bude iz OIE.

Upotreba energije sunca i vetra u energetskom miksu Srbije danas iznosi svega 3,5 odsto. Znajući da je jedini način da naša zemlja bude energetski bezbedna dalje ulaganje u OIE, prenosimo razgovor o investicijama i daljim projektima vetroelektrana sa Milošem Perišićem, direktorom inženjeringa kompanije New Energy Solutions

EP: Realizacijom projekta vetroparka „Kovačica” ostvarena je najveća investicija u pomenutoj opštini. Da li biste ovaj projekat istakli kao najznačajniji u prvih 10 godina rada kompanije?

Miloš Perišić: Kompanija New Energy Solutions poslednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju. Ona je već jedan od najznačajnijih faktora u oblasti obnovljivih izvora kako u Srbiji, tako i u regionu. Očekivanja menadžmenta, ali i svih zaposlenih u NES-u su velika, pa se samim tim planira i realizacija projekata koji će nadvisiti i projekat poput VE „Kovačica”, koji nesumnjivo jeste najznačajniji projekat u prvih 10 godina rada kompanije. Međutim, mi smo isto tako sigurni da će projekti koji nam dolaze prevazići uspeh koji je postignut realizacijom tog projekta.

EP: Imate li podatak o ukupnom smanjenju emisije CO2 i drugim benefitima koje je ovaj projekat doneo?

Miloš Perišić: Prosečna proizvodnja električne energije iz vetroparka „Kovačica” iznosi oko 298.000 MWh. Ukoliko pretpostavimo da se ovom proizvodnjom smanjuje udeo proizvodnje električne energije dobijene iz termoelektrane, dolazimo do smanjenja emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje. Sigurni smo da je pozitivan efekat projekta vetroparka „Kovačica” sagledan i kroz povećanje prihoda lokalne zajednice sa kojom imamo izuzetnu saradnju. 

Foto: New Energy Solutions

EP: New Energy Solutions radi i na razvoju „Pupin” vetroparka za istog investitora, izraelsku kompaniju „Enlight”. Šta nam možete reći o ovom projektu? U kojoj se fazi trenutno nalazi? 

Miloš Perišić: Uspešna saradnja uspostavljena sa „Enlight”, na svetskom nivou eminentnom kompanijom u oblasti obnovljivih izvora, nastavlja se i na projektu vetroparka „Pupin”. Za nas je velika čast i priznanje kvalitetnog rada želja kompanije „Enlight” da nastavi veoma uspešnu saradnju kroz nove projekte. Vetropark „Pupin” je prirodan nastavak projekta vetroparka „Kovačica”. Sagledana instalisana snaga je 95,5 megavata. Izrađen je i usvojen planski dokument, obezbeđeni su lokacijski uslovi i dobijena građevinska dozvola. U toku su aktivnosti na obezbeđivanju odgovarajućih dozvola za prateću infrastrukturu, što se, pre svega, odnosi na priključak na prenosni sistem koji se realizuje zajedničkim snagama Elektromreža Srbije AD kao Investitora ovog dela projekta i kompanije New Energy Solutions. 

EP: Investitori najavljuju ulaganja u elektrane na zelenu energiju od nekoliko stotina megavata do čak nekoliko gigavata. Smatrate li da je EMS spremna da na mrežu priključi nove vetroelektrane? Kakva je trenutna situacija? 

Miloš Perišić: Prema javno dostupnim informacijama koje se nalaze na sajtu EMS AD u ovom momentu postoje zahtevi za priključenje preko 13 gigavata iz elektrana koje koriste obnovljive izvore električne energije. Ukoliko uzmemo u obzir da je trenutno priključeno oko 390 megavata električne energije iz vetroelektrana, a da je ukupna instalisana snaga svih elektrana u Srbiji oko 8 gigavata, jasno je da EMS AD u ovom trenutku nije u mogućnosti da obezbedi kapacitet koji će pokriti sve postojeće zahteve. Ipak, suštinsko pitanje koliki kapacitet od 13 gigavata jeste realan i u kojim rokovima i da li će se uopšte sve te elektrane izgraditi. Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije svakako već duže vremena radi na realizaciji projekta koji će omogućiti priključenje elektrana iz obnovljivih izvora u veoma ozbiljnom i značajnom kapacitetu. Isto tako, siguran sam da će EMS AD blagovremeno obezbediti preduslove za priključenje svih elektrana koje se izgrade u narednom periodu. 

Intervju vodila: Milica Marković

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti