Ulaganjem u energetsku efikasnost do ostvarenja zajedničkih ciljeva

Foto: Ljubaznošću Miluna Todorovića

U srcu Srbije, okružen planinama Jelicom, Ovčarom, Kablarom i Vujanom, smešten je grad izuzetno bogate istorije – Čačak. Jedan je od najvećih gradova naše zemlje koji se svakodnevno razvija i napreduje. Na samo nekoliko kilometara od Čačka nalaze se banje, manastiri, kulturnoistorijski spomenici, meandri Zapadne Morave, bogata flora i fauna koji privlače posetioce iz svih krajeva Srbije i regiona.

Čačani su izuzetno ponosni na svoj kraj, dobri su i vredni domaćini i voljni su da ga učine boljim mestom za život. Kao takvi, znaju da sve polazi iz kuće, zbog toga nije ni čudno što su veoma zainteresovani za energetsko unapređenje domova, ali i za to kakav vazduh udišu i koliko vode brigu o zaštiti životne sredine. O projektima koji se realizuju, planovima za budućnost i koliko se ulaže u zaštitu životne sredine razgovarali smo sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

EP: Grad Čačak je dobio subvencije u iznosu od 10 miliona dinara za nabavku solarnih panela. Kakvi su dalji planovi, kada će biti raspisani Javni pozivi?

Milun Todorović: Nakon odabira privrednih subjekata koji će ugrađivati solarne panele, raspisaćemo Javni poziv za krajnje korisnike, odnosno građane. Posle isteka roka za konkurisanje građana, komisija obilazi domaćinstva, sačinjava zapisnike, ocenjuje i rangira građane prema Javnom pozivu i Pravilniku, i na kraju dodeljuje ugovore krajnjim korisnicima koji će dobiti subvencije. Interesovanje građana za ugradnju solarnih panela je veliko. Jasno je da se radi o značajnoj uštedi novca za svako domaćinstvo koje bi se odlučilo na ovaj potez, tako da veliki broj njih, prema rečima mojih saradnika, svakodnevno, ili dolazi u Gradsku upravu ili se telefonskim putem raspituje o Javnom pozivu. Ne odustajemo od istih ovih ciljeva i u budućnosti, tako da će Grad Čačak izdvajati novčana sredstva kako bi subvencionisao projekte za poboljšanje energetske efikasnosti. Subvencije će biti namenjene za ugradnju solarnih panela, zamenu termičkog omotača objekta, zamenu fasadne stolarije, kao i za zamenu kotlova za grejanje u domaćinstvima.

EP: Koliko sredstava će biti uloženo u poboljšanje energetske efikasnosti u Čačku?

Milun Todorović: Kroz zamenu stolarije u domaćinstvima i postavljanje solarnih panela ove godine će u Čačku biti uloženo skoro milion evra u poboljšanje energetske efikasnosti. Čačak je, od resornog ministarstva, dobio najviše sredstava za ovu namenu od svih lokalnih samouprava u Srbiji. Iz gradske kase ćemo sa dve pozicije izdvojiti 50 miliona, a još toliko ćemo dobiti i od države. Uz deset miliona dinara za ugradnju solarnih panela, ove godine skoro milion evra će biti uloženo u poboljšanje energetske efikasnosti u Čačku. Uvek gledamo interes svojih sugrađana, a za ovu temu je interesovanje izuzetno veliko. Učešće na konkursu će moći da uzmu svi građani, po kriterijumima koje će utvrditi Ministarstvo rudarstva i energetike.

EP: Zagađenje vazduha je naša svakodnevnica, kakva je situacija u Čačku? Kakav vazduh udišu stanovnici grada, kako se vrši kontrola merenja kvaliteta vazduha?

Foto: Kabinet gradonačelnika

Milun Todorović: Grad Čačak intenzivno radi na razvoju aplikacije pomoću koje će građani preko mobilnih telefona moći da prate nivo zagađenosti vazduha na teritoriji grada, na 11 senzorskih mesta. Na ovaj način građani Čačka će u svakom trenutku moći da znaju kakav je kvalitet vazduha. Nadležnima u lokalnoj samoupravi za ovaj posao, veliku podršku pruža Zavod za javno zdravlje Čačak, koji će u skladu sa izmerenim vrednostima davati preporuke putem sredstava javnog informisanja o periodu kada građani ne bi trebalo da šetaju intenzivno, ukoliko je vazduh zagađen. Subvencije za zamenu stolarije, termičkih omotača, gasifikaciju domaćinstava doprineće tome da zagađenje bude znatno manje. Moram da naglasim da Čačak merenja zagađenosti vazduha vrši na visokofrekventnim saobraćajnicama. Znači, još uvek nemamo prosečnu vrednost, već direktno merimo na onim mestima gde je zaista frekventno kada je automobilski saobraćaj u pitanju. Veoma je bitno da napomenem da smo u oktobru 2021. godine zvanično pustili u rad gasnu kotlarnicu „Fakulteti – OŠ Vuk Karadžić” i na taj način su „ugašene” sve kotlarnice u ovom delu grada koje su kao pogonsko gorivo koristile naftu, mazut i ugalj. U narednom periodu sagledaće se mogućnosti gašenja dotrajalih kotlarnica na prirodni gas. Prelaskom na snabdevanje sa novog energetski efikasnog postrojenja i povezivanjem na primarnu vrelovodnu mrežu, umesto starog sistema, ostvariće se značajne uštede i zadovoljiti najstrožiji ekološki standardi, a samim tim očekujemo i značajno kvalitetniji vazduh. Mi smo zamenili sve toplotne izvore u vlasništvu Grada Čačka, a kojima upravlja JKP „Čačak”, sa ekološki manje prihvatljivih goriva na prirodni gas.

Intervju vodila: Milica Radičević

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala ELEKTROMOBILNOST.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti