Stojčevski: Kreiranje jedinstvenog evropskog tržišta uslov za stabilno snabdevanje električnom energijom

Foto: Ljubaznošću Dejana Stojčevskog

Odlukom Vlade Republike Srbije, berza električne energije SEEPEX imenovana je 16. juna ove godine za Nominovanog Operatora tržišta električne energije (NEMO) u Republici Srbiji.

Ovime se, kako stoji u saopštenju SEEPEX-a, otklanja jedna od najbitnijih pravno-regulatornih barijera za spajanje domaćeg organizovanog tržišta električne energije sa tržištima susednih zemalja Evropske unije, odnosno za pridruživanje jedinstvenom dan-unapred i unutardnevnom evropskom tržištu.

Kako za Energetski portal objašnjava tehnički direktor SEEPEX-a, Dejan Stojčevski, Evropa je započela formiranje jedinstvenog evropskog tržišta električne energije još 2008. godine, a 2015. godine izašla je CACM GL regulativa (Guidelines on Capacity Allocation and Congestion Management) za alokaciju prekogranišnih kapaciteta i otklanjanje zagušenja.

Procedura imenovanja SEEPEX-a za NEMO u potpunosti je usklađena sa odgovarajućim odredbama pomenute regulative, a sada su na potezu evropske institucije koje treba da provere da li SEEPEX ispunjava sve uslove za priključivanje jedinstvenom evropskom tržištu.

„Glavna prednost pridruživanja evropskom tržištu električne energije je sigurnost snabdevanja što će reći da ćemo u svakom trenutku moći da kupimo ili prodamo električnu energiju u zavosnosti od toga koliko prenosnih kapaciteta imamo na granicama. Budući da imamo osam granica i dobru mrežu, mi ćemo praktično moći da kupimo nedostajuće količine električne energije, i to po jedinstvenoj ceni na evropskom tržištu“, kaže Stojčevski.

On dodaje da bez spajanja tržišta ne samo što ne možemo da kupimo ili prodamo velike količine energije (jer je tržište malo), već i cene odstupaju od evropskih: ako imamo višak električne energije, cena je manja nego u Evropi, a ako je kupujemo, cena je veća nego u okolnim zemljama.

Prednosti za investitore u OIE

Naš sagovornik dodaje da je spajanje tržišta dan unapred i unutar dana dobra vest za investitore u obnovljive izvore energije (OIE).

„Investitori će sigurno moći da plasiraju električnu energiju po evropskim cenama svuda u Evropi. To je naročito važno za unutardnevno tržište da bi investitori samostalno mogli da učestvuju na tržištu i da budu samostalno balansno odgovorne strane. Prema jednoj od uredbi, EPS je dužan da balansira sve nove investitore u OIE dok tržište električne energije ne postane likvidno, ali to stvara veliko opterećenje za EPS koji je u teškoj situaciji. Ako se spojimo sa Evropom, prvog dana naše tržište postaje likvidno što znači da se energija iz svih OIE može plasirati u Evopu po evropskim cenama“, objašnjava Stojčevski.

On dodaje da spajanje sa evropskim tržištem neće značiti jeftiniju cenu električne energije jer je, kako kaže, cena u celoj Evropi veća nego kod nas.

Foto-ilustracija: Unsplash (Rodion Kutsaev)

„Imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi za domaćinstva i to je nedopustivo jer je EPS kupuje u inostranstvu po jednoj ceni, a nama prodaje po daleko nižoj. Pošto ne može da pokrije svoje troškove, EPS propada što se upravo sada i desilo. Električna energija ne sme da bude socijalna kategorija, to može da bude samo za određena domaćinstva koji su stvarno ugroženi kupci, ali to pitanje nikako da se reši“, kaže naš sagovornik.

Obračunski period smanjiti na 15 minuta

Dosta je prostora za unapređenje domaćeg tržišta električne energije, a ono što Stojčevski posebno ističe je smanjenje obračunskog perioda na 15 minuta.

„Kod nas je obračun trenutno satna rezolucija, a trebalo bi da zamenimo brojila i imamo petnaestominutnu rezoluciju kako bi snabdevači mogli da nam ponude potpuno nove produkte. Recimo da će od dva do šest časova tokom noći ili dana biti jeftinija električna energija, ali ćemo zato od šest do 10, kada je najveća cena na tržištu, i mi plaćati mnogo veću cifru. Ideja je da možemo da pregovaramo sa snabdevačem bukvalno po svakom satu, a za nekoliko godina i na 15 munuta“, kaže Stojčevski za naš portal.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti