U Srbiji skoro 40 odsto energije iz OIE

Foto: Savetovanje Energetika 2022

U skopu Savetovanja Energetika 2022, koje se održava od 21. do 24. juna na Zlatiboru, održan je i panel posvećen mogućnostima za uvećanje varijabilnih OIE u energetskom miksu Srbije.

Predsedavajući Željko Marković, stručnjak za energetiku, rekao je da je skoro 40 odsto električne energije u Srbiji proizvedeno iz OIE u 2021. godini prema podacima izveštaja Agencije za energetiku koji je objavljen tokom ovog meseca.

„Od toga je najviše električne energije proizvedeno iz hidroelektrana – 32,5 odsto, iz vetroelektrana 2,8 odsto, a preostali udeo čine MHE, solari i biomasa – 2,5 odsto energije“, rekao je Marković.

On je dodao da od ukupno instalisanih energetskih kapaciteta u Srbiji termosektor zauzima 52 odsto, termoelektrane-toplane 6,2 odsto, vetroelektrane 4,4 odsto, male elektrane 2,9 i hidroelektrane 34,5 odsto.

„Još uvek ne možemo govoriti o velikom udelu varijabilnih OIE u energetskom miksu Srbije. Vetroelektrane imaju 373 MW priključenih na prenosni sistem, u disributivnom sistemu ima jos dodatnih 25 MW iz vetroelektrana, a solarnih elektrana svega 12 MW u distributivnom sistemu. Na prenosnom sistemu nemamo nijednu solarnu elektranu“,  kazao je Marković i dodao da kod nas vreme OIE tek dolazi.

Pomoćnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Ilić, dodao je da u Srbiji ne proizvodimo dovoljno energije, ponajmanje obnovljive, i zato su nam potrebne ideje, predlozi i rešenja i njihova realizacija.

„Sledeći put, kada se budemo okupili ovde, hajde da prikažemo šta smo uradili na polju novih kapaciteta OIE. Imamo inženjere u koje moramo da imamo poverenje, imamo strategije, imamo licencirane kompanije. Moramo da unapredimo saradnju sa ostalim ministarstvima, najpre sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kako bismo lakše realizovali projekte od posebnog značaja“, rekao je Ilić.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti