Počelo Savetovanje Energetika 2022– „Puno malog daje mnogo“

Foto: Savetovanje Energetika 2022

Savetovanje Energetika 2022, koje se održava od 21. do 24. juna na Zlatiboru, svečano je otvorio danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Savez energetičara Srbije već dugi niz godina organizuje Savetovanja na kojima se susreću nauka i struka sa energetskim kompanijama i industrijom povezanom sa energetikom, kako bi analizirali i unapredili postojeći regulatorni okvir i ekonomsko – finansijski ambijent za dalji razvoj energetike.

37. po redu Savetovanje okupilo je predstavnike javnih energetskih preduzeća iz Srbije i regiona, gotovo sve direktore energetskih sistema u Srbiji, predstavnike kompanija koje nude energetske usluge, te naučnike i stručnjake iz oblasti energetike.

Profesor ETF-a i predsednik Saveza energetičara Srbije, Nikola Rajaković, prvi se obratio okupljenima i ukazao na probleme koje pritiskaju elektroenergetski sektor sa više strana. Zahtevi energetske tranzicije i dekarbonizacije sa jedne strane i nepovoljna ekonomska situacija izazvana pandemijom COVID-19  i ratom u Ukrajini sa druge kreiraju zahtevan teren za dalje kretanje energetike.

Ipak, Rajaković ističe da teške okolnosti ne treba da nas obeshrabre, već moramo da nastavimo sa ulaganjima u obnovljive izvore energije i osnaživanjem elektroenergetskog sistema čak i ako su u pitanju mali projekti jer „puno malog daje mnogo“.

Milun Babić, Predsednik Skupštine Saveza energetičara, objasnio je da je ključno da stučnjaci upravljaju sektorom energetike da bi on mogao da napreduje i bude čvrst, a to je, kako kaže, trenutno stanje u Elektroprivredi Srbije.

Vladimir Šiljkut iz EPS-a potvrdio je ove reči navodeći da Elektroprivreda Srbije teži većim ulaganjima u OIE, racionalizaciji klasičnih izvora energije i većem oslanjanju na hidroenergiju.

Administracija mora da bude jednostavnija

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanovic najavio je da će sutra biti instalisani prvi solarni paneli u sklopu projekta SOLARI 3000+ u Crnoj Gori i sa ponosom istakao da je od ideje do realizacije ovog projekta proteklo 12 meseci.

Ipak, on se osvrnuo na komplikovanu proceduru koja bi, kako kaže, morala da bude jednostavnija da bismo ubuduće imali više solarnih elektrana i drugih zelenih izvora energije.

„Za jednu kuću potrebno je 30 razlicitih dokumenata, pa smo morali da pravimo softvere i postanemo prava fabrika dokumentacije da bismo ubrzali proces. Nedopustivo je da je za jednu kuću potrebno ovoliko dokumentacije i to moramo da promenimo“, rekao je Đukanović.

Inženjeri ne smeju da ćute

Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Ilić istakao je da Srbija nije dovoljno energetski nezavisna, a najveći problem predstavlja to što u zadnjih 30 godina nije izgrađeno nijedno veliko energetsko postrojenje, a postojeće su efikasne svega 50 odsto.

„Krivi smo svi, od javnih preduzeća koja nisu dovoljno odlučno ulazila u investicije do inženjera koji godinama gledaju kako EPS propada. Vreme je da to promenimo jer inženjeri ne smeju da ćute“, poručio je Ilić i svečano otvorio Savetovanje Energetika 2022.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti