Potpisan ugovor o izgradnji nove toplane u Majdanpeku

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, najavila je da će Vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja.

,,Zajedno sa Vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima, gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način’’, kaže Mihajlović i dodaje da su i u Novom Pazaru počeli radovi na izgradnji nove toplane na biomasu, a da će od sledeće grejne sezone stanovnici ovog grada dobijati toplotnu energiju na zdraviji i efikasniji način.

Ministarka je istakla da je nacionalni cilj Srbije da za proizvodnju toplotne i električne energije svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, zato što će na taj način svi građani istovremeno imati i zdraviju životnu sredinu i dovoljne količine toplotne energije.

Ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno sa SR Nemačkom iznosi 1,4 milijarde evra, a Nemačka je, prema rečima ministarke, naš najveći i najznačajniji partner u Evropi.

Predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović, rekao je da je raspisivanje tendera za projekat izgradnje nove toplane planirano u julu, a kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu naredne godine, predviđeno je da početak radova bude u martu 2023. godine.

Realizacijom ovog ugovora, koji predstavlja samo jedan od projekata koji se ralizuju u opštini Majdanpek uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, obezbediće se stabilno i sigurno grejanje 24 časa za sve građanje ove opštine narednih godina i decenija, navodi Popović.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da potpisivanje ovog ugovora pokazuje da se uspešno razvija naše partnerstvo u oblasti energetike, i dodaje da će građanima Majdanpeka nova toplana na biomasu obezbediti stabilno i održivo snabdevanje toplotnom energijom.

,,Cilj je da pomognemo i podržimo povećanje kapaciteta koji koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize izazvane događajima u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj’’, kaže Šib.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti