Stara garderoba sve veći ekološki problem

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Gold)

Količina upotrebljivanog tekstila izvezenog iz Evropske unije utrostručila se u poslednje dve decenije. To je dovelo do sve većeg problema kada je reč o ovoj vrsti otpada, pokazuje izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Kako Evropa ima veoma ograničene kapacitete za recikliranje tekstila i drugih materijala od kojih se pravi odeća, garderoba koja više nije u upotrebi ili je donirana izvozi se u Afriku i Aziju.

„Uobičajena je percepcija javnosti da su donacije polovne garderobe uvek korisne u tim regionima, ali to ne odražava stvarnost“, napisali su stručnjaci za životnu sredinu u izveštaju.

Oko 550.000 tekstila izvezeno je 2000. godine, a u 2019. godini skoro 1,7 miliona tona.

Tekstil prvenstveno ide za ponovnu upotrebu jer postoji potražnja za jeftinom, polovnom iz Evrope. Ono što nije prikladno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim deponijama“, kažu iz agencija za životnu sredinu.

Pročitajte još:

U 2019. godini 46 odsto polovne odeće završilo je u afričkim zemljama. Iste godine, 41 odsto korišćenog tekstila stiglo je u Aziju, gde je sortirano i obrađeno.

Većina je korišćena kao tkanina ili materijal za punjenje u industriji ili je poslata u druge azijske zemlje na recikliranje ili u Afriku radi ponovne upotrebe.

Prema nekim procenama trećina proizvedene odeće nikad ne bude ni prodata, a da na deponijama širom sveta završi čak 92 miliona tona. Prognoze su da ćemo, ako nastavimo ovim tempom, do 2030. godinšnje bacati preko 134 miliona tona tekstila.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti