Tekstil – neprijatelj životne sredine

Potrošnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva u Evropskoj uniji godišnje odnese 1,3 tone sirovina i više od 100 kubnih metara vode po stanovniku, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Foto-ilustracija: Pixabay

Agencija je upozorila da su u tom sektoru potrebne velike promene na putu ka cirkularnoj ekonomiji kako bi se smanjila emisija gasova sa efektima staklene bašte, podstaklo ponovno korišćenje resursa i zaštitila priroda.

Izveštaj EEA „Tekstil u evropskoj cirkularnoj ekonomiji“ predstavlja novi dokaz ekološkog i klimatskog uticaja potrošnje tekstilnih proizvoda u EU, od odeće i obuće, do tepiha i nameštaja. Informacije se zasnivaju na tehničkom izveštaju EEA Centra za otpad i materijale u zelenoj ekonomiji (ETC/WMGE).

Prema istraživanju EEA, za proizvodnju i rukovanje odećom, obućom i tekstilom za domaćinstva prodatim u EU u 2017. upotrebljeno je, kako se procenjuje, 1,3 tone primarnih sirovina i 104 kubna metra vode po stanovniku EU. Oko 85 odsto tih materijala i 92 odsto vode iskorišćeno je u drugim regionima sveta.

Gledano na potrošnju vode i upotrebu primarnih sirovina, odeća, obuća i tekstil za domaćinstva predstavljaju četvrtu po veličini kategoriju u EU posle hrane, stanovanja i transporta. Ta grupa proizvoda prouzrokuje drugi po velični pritisak na korišćenje zemljišta, posle hrane, i takođe znatno hemijsko zagađenje i zagađenje vode, uključujući plastična mikrovlakna koja se ispuštaju u pranju, kao i različite negativne socijalne efekte.

EEA je navela i da je proizvodnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva za Evropljane uzrok emisije, procenjuje se, 654 kilograma ugljen-dioksida ekvivalenta po stanovniku EU pa je tekstil peti po veličini izvor emisije CO2 povezane sa privatnom potrošnjom. Oko tri četvrtine te emisije se realizuje van EU.

Tekstil i cirkularna ekonomija

Politike i principi kružne ekonomije, poput eko-dizajna i ponovnog korišćenja, imaju potencijal da ublaže ekološke i klimatske efekte proizvodnje i potrošnje tekstila, navodi se u brifingu EEA.

Važećim EU politikama od članica se traži da do 2025. počnu da prikupljaju i odvajaju tekstil u otpadu i obezbede da prikupljeno ne završi u spalionicima ili na deponijama.

Prema EEA, modeli kružne ekonomije u sektoru tekstila, poput zakupa, deljenja, vraćanja i preprodaje, treba da se podstiču kroz politike koje se tiču materijala i dizajna, proizvodnje i distribucije, upotrebe i ponovne upotrebe, prikupljanja i recikliranja.

Mogu da budu ukljućene i politike koje se odnose na održivu proizvodnju i proizvode, eko-dizajn i standard trajanja, zelene javne nabavke, bezbedne i održive materijale, sprečavanje bacanja i produženu odgovornost proizvođača, označavanje i standarde, navela je EEA.

Izvor: Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti