Amazon prodaje zelenu salatu uzgajanu uz pomoć robotike

Foto-ilustracija: Unsplash (Mae Mu)

Amazon ulaže u održivu poljoprivredu – tehnološki gigant sada prodaje zelenu salatu koja je uzgajana korišćenjem 92 odsto manje vode i 55 odsto manje đubriva od konvencionalnog načina. Salata bez pesticida dostupna je onlajn korisnicima Amazon Fresh programa u odabranim prodavnicama u San Francisku.

U ovom poduhvatu Amazon se udružio sa klimatskim startapom Hippo Harvest koji uzgaja salatu korišćenjem robotike. Taj način je dizajniran da smanji upotrebu vode i đubriva, otpad od hrane i upotrebu zemljišta. Startap koristi mašinsko učenje da izračuna optimalnu količinu vode, svetla i đubriva koji su potrebni za uzgoj salate.

Biljka se gaji u kontrolisanom okruženju, što znači da nisu potrebni pesticidi, a umesto njih se koristi prirodne alternative, poput ulja nane i korisnih insekata. Takođe, bašte su locirane u blizini pijaca kako bi se smanjile emisije izazvane transportom, a mogu biti čak i u oblastima sa malo vode i zemlje.

Pročitajte još:

Hippo Harvest je nedavno potpisao Climate Pledge, inicijativu koju je Amazon podržao, a koja poziva biznise da postave ciljeve da dostignu nula emisija do 2040. godine.

Potpredsednica programa za održivost u Amazonu Kara Herst rekla je da je neophodna brza akcija kako bi poljoprivreda postala otpornija na rastuće klimatske uticaje.

,,Kako imamo sve manje vode, potrebno je da poljoprivrednicima damo rešenja koja im omogućavaju da upotrebe prirodne resurse na najbolji način čime se osigurava da svako ima pristup svežim proizvodima“, kaže Herst.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti