Deponija u Vinči počela sa spaljivanjem otpada i proizvodnjom energije

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Kompanija Beo Čista Energija, firma koja upravlja sanacijom stare i izgradnjom nove deponije u Beogradu koja se nalazi u naselju Vinča, počela je da spaljuje otpad i da proizvodi električnu i toplotnu energiju.

Ovako dobijena struja biće dovoljna za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u Beogradu.

Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna.

Aktiviranje postrojenja za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada, snage 103 MW (mega-vata), predstavlja  jedan od najvažnijih delova javno-privatnog partnerstva za sanaciju divlje deponije Vinča i novi sistem odlaganja otpada na toj lokaciji.

Pročitajte još:

Video o početku rada postrojenja dostupan je na kanalu Beo Čiste Energije.

Godišnji kapacitet za spaljivanje otpada je 340.000 tona i od toga se može dobiti 30,24 MWh struje i 56,5 MWh toplotne energije.

Ukoliko budu pribavljenje sve neophodne dozvole nadležnih institucija, postrojenje bi pun kapacitet trebalo da dostigne u junu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti