Uskoro zatvaranje deponije komunalnog otpada Vinča

Foto: Facebook/fakultet.futura

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Opštinu Grocka gde je sa novoizabranim rukovodstvom razgovarao o budućoj saradnji i zajedničkim projektima.

Sastanku su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, izvršni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Mihajlo Mišić, kao i novoizabrani predsednik opštine Dragan Pantelić.

„Za Grocku je najvažniji projekat, na kojem će Grad raditi u narednom periodu, regionalni vodovod Makiš–Mladenovac. Izrada tog projekta trajala je više od dvadeset godina, a kada ga uradimo on će omogućiti redovno vodosnabdevanje kako za Grocku tako i za Sopot i Mladenovac„, rekao je Vesić.

Takođe je planirano da veći deo Ritopeka dobije vodu do novembra naredne godine. Trenutno se završava projektovanje, u januaru će se raspisati tender, da bi u maju započelo izvođenje radova, sa rokom od šest meseci.

„Odvojci sa regionalnog vodovoda MakišMladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biće puštenu u funkciju februara 2022. godine. Tender će biti raspisan u februaru sledeće godine, a radovi će početi u maju, sa rokom izvođenja od devet meseci. Nakon toga preostaje šesta i sedma etapa regionalnog vodovoda: Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol, ukupne dužine oko 18 kilometara. Osim toga, radiće se i crpne stanice i sve šta ide uz to, a tender će biti raspisan u junu 2021, nakon čega će u roku od nekoliko meseci početi i radovi, sa rokom izvođenja od osamnaest meseci. Tako će se rešiti problem vodosnabdevanja na teritoriji opštine Grocka“, naglasio je Vesić, dodajući da će studija izvodljivosti pokazati da li može da se realizuje dogovor sa Opštinom da se stari sistem pretvori u sistem za zalivanje, jer je ovo uglavnom poljoprivredni kraj.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Razgovarali smo i o tome da sledeće godine Grad Beograd uđe u drugu fazu izgradnje sistema zalivanja „kap po kap”. Kada bude završena druga faza, u taj sistem će biti uloženo skoro pet miliona evra. U ovom trenutku na sistem je priključeno 14 domaćinstava, a radićemo na tome da animiramo građane jer je kapacitet sistema 350 domaćinstava“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Sa Evropskom investicionom bankom (EIB) se pregovara oko izgradnje kompletne kanalizacije u Kaluđerici, sa prečistačem za preradu otpadnih voda, najavio je Vesić.

On je dodao da se na sastanku razgovaralo i o drugim projektima, a najvažniji i najveći trenutno je zatvaranje deponije komunalnog otpada Vinča.

„Obavestio sam ih da je u toku izgradnja spalionice, kao i izgradnja fabrike za preradu građevinskog otpada. Očekuje se otvaranje između 250 i 300 novih radnih mesta, a najveći broj zaposlenih biće upravo sa teritorije opštine Grocka. Za njih je posebno važno da deponija više neće zagađivati obradivu zemlju na teritoriji ove opštine, a to je najveći benefit za građane“, naveo je Vesić.

Foto-ilustracija: Pixabay

Tema današnjih razgovora bila je i izrada projekta, odnosno vizije razvoja Grocke za narednih deset godina, pre svega u oblastima poljoprivrede i turizma.

„Veoma je važno da, kao što je Obrenovac dobio fabriku „Meita”, i u drugim prigradskim opštinama imamo grinfild investicije koje će obezbediti radna mesta za veliki broj ljudi. To je suština svake politike. Grocka je infrastrukturno najnerazvijenija opština iako se mnogo uradilo proteklih godina. Grocka je Beogradu važna i to su danas svi mogli da vide“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić se zahvalio Republici i Gradu na tome što će u narednih nekoliko godina uložiti velika sredstva za vodosnabdevanje opštine Grocka što je, kako je naveo Pantelić, bio ključni problem poslednjih 20 godina.

„Ušli smo u nacionalni projekat Vlade Republike Srbije. Početak radova planiran je za mart mesec 2021. godine, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra. U pitanju je cevovod dužine od 8,7 kilometara, a završetak radova je planiran za mart 2022. godine. U toku je izrada tenderske dokumentacije vodovoda za deo naselja Ritopek. Akcenat je stavljen i na vodosnabdevanje južnog dela opštine, a u pitanju je ukupna deonica od oko osam-devet kilometara u delu Vrčina koja će se uraditi u narednom periodu“, istakao je Pantelić i izrazio nadu da će ta opština u narednih godinu dana dobiti i vrednu investiciju, zahvaljujući kojoj će se zaposliti određeni broj ljudi.

„Uradićemo sve da budemo servis građanima i da rešavamo tekuće probleme“, zaključio je Pantelić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti