Napravljeni senzori koji bi značajno mogli da uštedete vodu za navodnjavanje

Foto-ilustracija: Pixabay

Pametni elektronski senzori tla mogli bi da obezbede poljoprivrednicima da isporučuju prilagođene doze vode za svoje useve, što bi dovelo do uvećanja proizvodnje hrane uz uštedu vode. 

Istraživači sa Univerziteta Nauke i tehnologije Kralj Abdulah su razvili brz i osetljiv senzor vlage u zemljištu, u čijem srcu se nalazi metalno-organski okvir (MOF) sa veoma visokim afinitetom prema vodi.

Svima je poznato da je efikasna upotreba vode važna poljoprivrednicima koji rade na tome da obezbede što više hrane i to u uslovima klimatskih promena. Istraživači navode da upravljanje navodnjavanjem može pomoći u poboljšanju kvaliteta useva, smanjenju poljoprivrednih troškova i očuvanju vode, a upravo ovi visoko osetljivi i selektivni senzori vlage u tlu nude potencijal za poboljšanje procesa upravljanja vodom. 

Pročitajte još:

Ovaj metalno – organski okvir je zapravo visoko porozni sintetički materijal sa unutrašnjom strukturom nalik kavezu koja se može prilagoditi da zadrži specifične male molekule, uključujući vodu.

Foto-ilustracija: Pexels

Kako se navodi u istraživanju MOF-ovi su odabrani na osnovu njihove hidrolitičke stabilnosti, kapaciteta vode i upijanja vode. Tim je obložio metalno-organski okvir mikrosenzorom sa interdigitalnim elektrodama koji se može proizvesti inkjet štampom ili laserskim graviranjem. Kada je ovaj senzor umetnut u vlažno tlo, vazduh u MOF-u je istisnut vodom, a taj proces se može detektovati i meriti.

Istraživači su ovaj uređaj testirali na glinovitim i ilovastim peskovitim tipovima zemljišta, što može pokazati značajne razlike u teksturi i kapacitetu zadržavanja vode. U planu je da dizajniraju i razviju prenosiv prototip ovog senzora vlage u zemljištu zasnovanog na MOF-u koji se lako može koristiti za merenja na terenu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti