Pomoć EU od 165 miliona evra za energetski sektor Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay (nattanan23)

Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vredan 165 miliona evra, danas su potpisale ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Sporazum je potpisan u Nacionalnom dispečerskom centru „Elektromreže Srbije”, a događaju su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor „Elektromreža Srbije” Jelena Matejić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo veliki i važan dan za našu zemlju, s obzirom na to da smo samo u jednom danu dobili na poklon od EU jedan odsto naših predviđenih prihoda za godišnji budžet.

Podrška Zapadnom Balkanu u sferi energetike iznosiće ukupno milijardu evra kroz dva paketa pomoći, podsetio je predsednik i dodao da je pomoć koja je danas potpisana u okviru paketa od 500 miliona evra za ovaj region.

,,Smatramo da je važno ne samo da nastavimo saradnju sa EU, već i da ubrzamo evropski put, radimo na vladavini prava i daljoj demokratizaciji društva i sve ono što znači građanima Srbije bolji život’’, poručio je predsednik.

Prema njegovim rečima, naša robna razmena sa EU iznosila je približno 40 milijardi evra, što je rast od 27,7 odsto u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 59 odsto naše ukupne robne razmene sa svetom.

Izvoz Srbije u EU dostigao je gotovo 18 milijardi evra, a vrednost uvoza je 21,4 milijarde evra, precizirao je predesnik Vučić i napomenuo da je razmena prehrambenih proizvoda iznosila 4,58 milijardi evra, od čega imamo suficit od 300 miliona evra.

Pročitajte još:

On je objasnio da je od prelaznog trgovinskog sporazuma iz 2009. zaključno sa 2022. godinom naša robna razmena sa EU porasla četiri puta, izvoz čak 5,4 puta, odnosno 14,5 milijardu evra, i dodao da od toga isplaćujemo ceo javni sektor i gradnju infrastrukturnih objekata.

Foto ilustracija: Pexels

Evropska unija je, kako je napomenuo, u okviru investicionog okvira za Zapadni Balkan opredelila i 55 miliona evra bespovratno za pripremu i 604 miliona evra za realizaciju projekata.

Šef Delegacije EU u Srbiji Žiofre rekao je da je Finansijski sporazum za paket energetske podrške konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji i njenim građanima, koji će pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom, omogućiti energetsku bezbednost Srbije, podržati energetsku mapu puta i ciljeve na njoj, kao i tranziciju na zelenu energiju.

On je poručio da postoji puna i nedvosmislena posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju.

To su jednoglasno potvrdili evropski lideri u decembru na samitu u Tirani, ali to nisu samo reči već postoje i dela, kao i sredstva kojima se ona postižu, objasnio je šef Delegacije EU.

Reč je o sporazumu kojim je našoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom. Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, koja opisuje na šta bi trebalo da se potroše sredstva EU, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Plan sadrži veći broj mera, kao što su davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, a zahvaljujući tome tokom ove godine biće zaštićen najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine. Predviđeno je da taj broj postepeno poraste na 190.000 domaćinstava do kraja 2023. godine.

Druga mera predstavlja zaštitu malih i srednjih preduzeća od visokih cena struje kako bi im se pomoglo da nastave sa radom uprkos visokim cenama električne energije. Od toga će imati podršku najmanje isti broj preduzeća kao i prethodne godine, odnosno najmanje 70.000.

Treća mera je ušteda energije kroz podsticaj potrošačima električne energije, a četvrta povećana konkurencija na tržištima gasa i električne energije, što podrazumeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora.

Peta mera je energetska bezbednost koja podrazumeva sufinansiranje projekata i usvajanje investicionih planova u elektroenergetskom, naftnom i gasnom sektoru.

Šesta mera se odnosi na promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a podrazumeva šemu subvencija domaćinstvima u stambenim zgradama sa više porodica za sprovođenje mera energetske efikasnosti i subvencinisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti