Usporen prelazak na obnovljive izvore energije u 2023. godini

Foto-ilustracija: Unsplash (nuno-marques)

Globalni prelazak na obnovljive izvore energije u glavnim sektorima koji troše najviše energije, usporio se u 2023. godini i to pre svega zbog političkih nesigurnosti, ali i zbog regulatornih nejasnoća i nedovoljno jasno postavljenih ciljeva, objavio je pariski institut REN21.

Samo 13 zemalja sprovelo je mere za prelazak na obnovljive izvore energije u svim sektorima potrošnje, 17 će nastaviti tranziciju, dok su čak 52 zemlje odustale od svojih ambicija.

U analizi se navode razlogi zašto je usporila energetska tranzicija, a među njima su pad cena fosilnih goriva, zatim rasprave o troškovima prelaska na čistu energiju koje su postale intenzivnije zašto što se mnoge zemlje približavaju izborima, kao i otpor kompanija teške industrije koje tvrde da OIE ne mogu da generišu toplotu potrebnu za loženje njihovih visokih peći.

Rana Adib, izvršna direktorka REN21, rekla je da dekarbonizacija teške industrije ostaje veliki izazov ali da taj sektor nije nemoguće dekarbonizovati, dok je tranzicija transporta jednostavnija.

Pročitajte još:

Do kraja 2023. godine, samo 13 zemalja, uključujući Grčku, Portugal, Španiju, Irsku, Veliku Britaniju, Italiju, Sjedinjene Države, Egipat, Kinu, Vijetnam, Francusku, Nemačku i Indiju, implementiralo je politike obnovljive energije u svim krajnjim upotrebama sektora – građevinarstvo, industrija, transport i poljoprivreda.

„U 2021. godini, obnovljiva energija je porasla na 15,9 odsto u građevinarstvu (porast od 0,4 odsto) i na 16,5 odsto u poljoprivredi (porast od jedan odsto), dok je industrija stagnirala na 16,8 odsto. Udeo obnovljivih izvora energije u transportu smanjen je sa 4,1 odsto u 2020, na 3,9 odsto u 2021. godini zbog povećane potražnje koja se zadovoljava fosilnim gorivima“, navedeno je u izveštaju.

Bez tranzicije ključnih sektora, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije je gotovo nemoguće postići.

Prisećanja radi, prema podacima analitičkog centra Ember, 2023. godine su obnovljivi izvori enerije proizveli rekordnih 30 odsto svetske električne energije.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti