Uspešno održan “36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin”

Foto: HSUP

U Kongresnom centru Grand hotela Adriatic od 16. do 18. juna uspešno je održan “36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin”  sa međunarodnom izložbom plinske opreme i tehnologije, koji su organizovali Centar za plin Hrvatske i Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP), članice Međunarodne gasne unije (IGU).

“Nakon dve godine pandemije koronavirusa konačno su stvoreni povoljni epidemiološki uslovi, te su se stručnjaci za gas i energiju iz Hrvatske i inostranstva ponovo sastali u svom tradicionalnom odredištu na Kvarneru – u prelepoj Opatiji”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se ispoštovale epidemiološke mere, koje su zahtevale veću udaljenost između učesnika u zatvorenom prostoru, program konferencije prenosio se uživo putem Interneta od glavne kongresne sale do ostale tri sale, od kojih je jedna imala dostupan simultani prevod.

Tokom tri dana u Opatiji se okupilo oko 370 učesnika iz 18 evropskih zemalja, SAD-a, Kanade i Kine. Sastancima su prisustvovali stručnjaci za gas i energetiku, menadžeri vodećih evropskih energetskih kompanija, naučnici sa renomiranih hrvatskih i evropskih univerziteta, predstavnici transportera gasa, dobavljača, proizvođača i distributera, kao i predstavnici velikih industrijskih potrošača i proizvođača plina.

Više od 150 različitih gasnih i energetskih kompanija i organizacija (od kojih je 55 bilo stranih), a 24 izlagača (od toga 9 iz inostranstva) predstavilo je svoju ponudu u izložbenom prostoru ispred kongresne sale.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. 

Sastanak su podržali sponzori: INA – Naftna industrija, Plinacro, HEP, Monter-inženjerski sklop, LNG Hrvatska, Prva gasna kompanija, Međimurje-plin i EEKS, dok su suorganizatori bili Podzemno skladište gasa, EVN Hrvatska plin, Thermogas Varaždin i ATO Inženjering.

Tokom tri dana konferencije predstavljena su 42 naučna i stručna rada (uključujući 2 pozvana predavanja i 9 radova u odeljku sa posterima), organizovano je 13 okruglih stolova u okviru 10 tematskih celina i održane su 3 zanimljive panel diskusije.

Novi, “37. Međunarodni naučno-stručni skup stručnjaka za gas” održaće se od 4. do 6. maja 2022. godine u Opatiji, a rezervni datum biće sredinom juna, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti