Kako je net metering doprineo ekspanziji solarnih elektrana u Džordžiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Pre uspostavljanja programa pod nazivom “mesečni net metering”, u Džordžiji se nalazilo oko 1.000 solarnih sistema priključenih na nacionalnu mrežu, ali se samo dve godine kasnije taj broj popeo na 5.000, piše Solar Power World.

Program mesečnog net meteringa pokrenut je u decembru 2019. godine i tako zamenio stari sistem prema kome je javno preduzeće “Džordžija Pauer” otkupljivalo solarnu energiju po nižoj veleprodajnoj ceni, a kupcima prodavalo električnu energiju po višoj maloprodajnoj ceni.

Sada, umesto da momentalno isplati višak solarne energije po veleprodajnim cenama, “Džordžija Pauer” će koristi višak energije koju vlasnici solarnih elektrana stvaljaju na nacionalnu mrežu, ali će im to kasnije umanjiti račune za struju.

Prednosti ovog programa uočene su odmah: oni koji imaju solarne panele na krovovima svojih domova ili preduzeća po prvi put su dobili punu naknadu za energiju koju stavljaju na mrežu, a uspostavljanje net meteringa doprinelo je i otvaranju brojnih radnih mesta koja se tiču izgradnje i održavanja solarnih elektrana.

Ipak, nije jasno zašto je za program, koji je u startu obećavao veliki uspeh, predviđen skroman kapacitet. Naime, odmah po pokretanju programa postavljena su ograničenja od 5.000 korisnika odnosno maksimalnih 32 MW električne energije stavljene na mrežu.

Za samo godinu dana, ova ograničenja su dostignuta, a zagovornici obnovljivih izvora energije strepe da bi ukidanje programa moglo osujetiti “cvetanje” solarne energije, te da će brojni investitori najverovatnije napustiti državu.

Sada su sve oči uprte u Komisiju za javne službe Džordžije koja bi uskoro trebalo da razmatra proširenje ili reviziju programa kako bi vlasnici solarnih elektrana nastavili da uživaju zaslužene benefite, a ovaj zeleni izvor energije nesmetano da se razvija na jugoistoku SAD-a.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti