Međunarodni skup stručnjaka za gas biće održan u junu u Opatiji

Foto: HSUP

Nakon uspešno održanog jubilarnog “35. izdanja Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin”, koji je prošle godine prvi put održan onlajn, vodeća međunarodna konferencija o gasu i izložba u Jugoistočnoj Evropi vraća se svojoj tradicionalnoj lokaciji na Kvarneru – u Opatiju. Opatija je oduvek bila elitno središte najvećih poslovnih događanja: već više od 150 godina zadovoljava potrebe i najzahtevnijih poslovnih skupova i njihovih učesnika.

Učesnici konferencije i Opatija javno se vole već 35 godina pa se radujemo povratku i ponovnom okupljanju uz osiguranje strogog poštovanja epidemioloških mera radi zaštite zdravlja svih prisutnih učesnika. Verujemo da će 2021. biti bolja godina jer će zdravstveno upravljanje pandemijom postati efikasnije, a ekonomija će se oporaviti, navodi se u saopštenju.

“36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin” ove godine biće održan od 16. do 18. juna u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji.

Na ovom susretu učestvovaće brojni stručnjaci za gas i energetiku, 60 uglednih predavača i znatan broj izlagača iz više od 20 zemalja Evrope i sveta. Uticajan skup gasne struke u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne gasne unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske činiće 10 aktuelnih tematskih celina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i sekcija o temama koje obuhvataju celi lanac prirodnog gasa, primenu novih tehnologija, kao i ključne izazove koji će odrediti razvoj gasnog sektora i energetike u budućnosti.

Autori stručnih radova mogu se prijaviti ovde.

U celom svetu gasni sektor ima važnu pozitivnu ulogu na globalnim energetskim tržištima, kao i pri energetskoj tranziciji, pa je cilj ove konferencije da osigura razumevanje i prihvatanje ključne uloge gasa i gasnog sektora u budućnosti s malenim udelom ugljenika

Foto: Promo

“Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da najavimo predavanje g. Andree Steghera, višeg potpredsednika poslovne jedinice Energetska tranzicija italijanske kompanije Snam i budućeg predsednika Međunarodne gasne unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te trenutnog potpredsednika IGU-a (od 2021. do 2025.) koji će predstaviti budućnost gasa i gasne infrastrukture s osvrtom na Evropsku uniju.

Dr. sc. Ariel Cohen, viši saradnik Atlantskog veća i direktor Programa za energiju, rast i sigurnost ITIC-a (International Tax and Investment Center), osnivač i generalni direktor preduzeća International Market Analysis Ltd. održaće uvodno predavanje o temi zaustavljanja bušenja na saveznom zemljištu SAD-a, što će znatno smanjiti količine proizvedenog gasa u ovoj zemlji. On će pokušati da odgovori na pitanja je li ovo kraj gasa iz škriljaca, koje bi mogle biti posledice ove uredbe za severnoamerički, globalni i evropski gasni sektor i kako će to uticati na cene gasa globalno i u Evropi, piše u saopštenju.

Kako najavljuju organizatori, biće i nekoliko zanimljivih predavanja o uticaju Strategije Evropske unije za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog gasa, budućoj ulozi gasova iz obnovljivih izvora, kao i o spremnosti postojećih gasnih mreža za nove gasove. Važan deo ovog skupa biće prezentacije nekoliko stručnih radova o regulatornom okviru istraživanja i proizvodnje gasa, novim projektima i posticajima za investicije u istraživanja i proizvodnju prirodnog gasa.

Treća tematska celina predstaviće trenutno stanje i budući tok razvoja strateške gasne infrastrukture u Evropi kao što su Transjadranski gasovod, Jonsko-jadranski gasovod, novoizgrađeni LNG terminal na ostrvu Krku i otpremni gasovod Zlobin – Omišalj, čime je Hrvatska dobila novi pravac koji joj garantuje energetsku stabilnost i sigurnost snabdevanja gasom. Prošlogodišnjom izgradnjom kompresorske stanice omogućen je dvosmerni protok gasa između Hrvatske i Mađarske, a rekonstrukcijom gasovoda Rogatec – Zabok između Hrvatske i Slovenije zadovoljeni su svi uslovi za transport gasa s LNG terminala prema zemljama središnje i jugoistočne Evrope. Time je hrvatski gasni transportni sastav integrisan u evropske protoke gasa. LNG terminal i transportni cevovod Zlobin – Omišalj najsloženiji su objekti gasnog transportnog sastava čija je realizacija uspešno dovršena uprkos izazovima koji su uzrokovani pandemijom. U okviru pete tematske celine biće prikazani razvojni potencijali LNG terminala i njihova uloga u budućoj gasnoj infrastrukturi Evrope.

Foto: HSUP

Zanimljivije prezentacije predstaviće primenu pametnih tehnologija u gasnim i energetskim sistemima, inovacije i tehnologije transfera i njihovu ulogu u ekonomiji gasa, a biće održano nekoliko predavanja i panel diskusija o stanju i trendovima na tržištu prirodnog gasa i budućim očekivanjima.

Na konferenciji će se razgovarati o razvoju održivog transporta napajanog komprimovanim prirodnim gasom, tečnim prirodnim gasom (LNG) i tečnim naftnim gasom. U okviru osme teme učesnici će steći uvid u trenutno stanje i potencijal razvoja upotrebe biogasa u energetskom, poljoprivrednom i transportnom sektoru. Brojni domaći i strani stručnjaci izložiće radove na teme transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog gasa sa stanovišta efikasnosti i bezbednosti gasnog sistema.

Predstojeći sastanak obuhvatiće i novine u zakonskim propisima, tehničkim propisima i pravilima struke za bezbednu i efikasnu upotrebu gasa i njihovu primenu u praksi. Zbog velikog interesovanja energetskih subjekata, ove godine će se u okviru programa konferencije održati poster sekcija, na kojoj će biti predstavljeni radovi brojnih stručnjaka iz različitih oblasti upravljanja gasom i energetike.

Paralelno sa konferencijom biće održana i izložba gasne opreme i tehnologije, na kojoj će brojni izlagači iz zemlje i inostranstva predstaviti napredna tehnička rešenja za gasnu industriju i energetiku.

Sponzorisanje skupa pruža kompanijama jedinstvenu priliku da ojačaju svoj položaj, pokažu stručnost i nova tehnička rešenja za prevazilaženje izazova gasne industrije.

Ciljane tematske jedinice i prepoznati govornici su karakteristike koje okupljaju nauku, obrazovanje, profesiju i preduzeća koja aktivno učestvuju u gasnoj industriji. Mobilna aplikacija dostupna pre otvaranja sastanka i društvenih događaja u Opatiji pružit će dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i stvaranje novih poslovnih prilika.

Kako se prijaviti za izložbu pogledajte ovde, a kako za učešće vidite ovde.

Izvor: Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti