Uskoro završetak radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska 

Foto-ilustracija: Unsplash (KWON JUNHO)

Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska privodi se kraju i on bi u probni radi trebalo da bude pušten do kraja meseca.

Prema rečima Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene. 

„Radovi teku očekivanom dinamikom i u finalnoj su fazi. Sledeće nedelje će MUP izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bismo ispunili sve uslove da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano“, rekla je Đedović Handanović, navodi se u saopštenju.

Gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale ministarka je obišla sa Nenadom Jocićem, načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova. Podsetila je i da su svi administrativni preduslovi za isporuke gasa iz Azerbejdžana ispunjeni.

Pročitajte još:

„Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede. Ove nedelje je potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026, a nakon toga od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće”, rekla je Đedović Handanović.

projekat gasne interkonekcije ističe se svojom strateškom važnošću za energetsku infrastrukturu Srbije, pružajući mogućnost diversifikacije izvora snabdevanja gasom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti