Završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska u prvim nedeljama novembra

Foto-ilustracija: Pixabay (Logga Wiggler)

Završni radovi na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske su u punom jeku, a očekuje se da će biti kompletirani u prvim nedeljama novembra. Do sada je realizovano oko 98 odsto planiranih radova, a nakon njihovog završetka sledi proces dobijanja neophodnih dozvola za puštanje gasovoda u rad.

Projekat gasne interkonekcije ističe se svojom strateškom važnošću za energetsku infrastrukturu Srbije, pružajući mogućnost diversifikacije izvora snabdevanja gasom. Osim pristupa ruskom gasu, nova interkonekcija otvoriće put ka gasu iz Azerbejdžana, kao i prema LNG terminalima u Grčkoj, čime se poboljšava energetska stabilnost i sigurnost zemlje, istakla je resorna ministarka što je navedeno u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

PROČITAJTE JOŠ:

U toku su i pregovori za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama, a u planu je potpisivanje Memoranduma o razumevanju i komercijalnih ugovora do kraja novembra. Ovim potezima nastoje se stvoriti osnove za kontinuirano i diversifikovano snabdevanje gasom preko nove interkonekcije.

Radovi na projektu nastavljaju se energično, sa ciljem da gasovod postane operativan i počne sa snabdevanjem korisnika što je pre moguće, čime će se dodatno ojačati energetska stabilnost Srbije u narednim godinama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti