EU razmatra produženje ograničenja cene gasa

Foto-ilustracija: Pixabay (tudor-radu)

Zemlje evropske unije razmatraju potrebu za produženjem važenja ograničenja cene gasa, koje je postavljeno na 180 evra po MWh, zbog mogućeg povećanja cene gasa usled sukoba na Bliskom istoku i oštećenja gasovoda Balticconector.

U izveštaju Evropske komisije, predstavljenom zemljama članicama EU, navedeno je da ograničavanje cene gasa nije dovelo do negativnih posledica.

Snabdevanje gasom zemalja EU je nastavljeno, a njegova cena pala je za skoro 90 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim maksimalnim vrednostima, prenosi Komersant, pozivajući se na FT koji je imao uvid u dokument EK.

Istovremeno, kako su ocenili evropske diplomate i zvaničnici, sukob Izraela i Hamasa, kao i „sabotaža“ na estonsko-finskom gasovodu, mogli bi negativno da utiču na snabdevanje gasom naredne zime. Prema izvorima, EU bi trebalo da obezbedi „osiguranje“ za takav scenario.

PROČITAJTE JOŠ:

Za produženje važenja gornje granice cene gasa, pored EK izjasnila se i Nemačka, jer je ta mera omogućila da se ubrza izdavanje dozvola za izgradnju vetroelektrana i solarnih elektrana. Nemačke vlasti smatraju da je postala očigledna zavisnost Evrope od neobnovljivih resursa.

Ministri energetike zemalja EU uveli su gornju granicu cene gasa u decembru prošle godine. Ograničenje se aktivira ako cena gasa u TTF gasnom čvorištu u Holandiji pređe limit, a cena mora biti najmanje 35 evra viša od cene tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu. Mera je uvedena zbog naglog povećanja cena gasa u Evropi nakon smanjenja ruskih isporuka.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti