Padej dobija solarnu elektranu instalisane snage 3 MWp

Foto: EP

U Severobanatskom naselju Padej u toku je izgradnja solarne elektrane „Panawiss plus“ instalisane snage 3 MWp. Završetak radova elektrane, koja će se prostirati na pet hektara površine, planiran je do kraja tekuće godine.

Investitor projekta je Panawiss plus, a izvođenje radova povereno je kompaniji MT-KOMEX koja je kroz dugogodišnje iskustvo, ostvarila brojne uspešne projekte, izgradnjom i isporukom opreme za više od 200 solarnih elektrana na zemlji i krovovima, ukupne instalisane snage više od 90 MW.

Kompaniju čini stručan i od poverenja tim ljudi, spreman da klijentima uvek pruži punu podršku u svim fazama projekta, od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i ishodovanja upotrebne dozvole, po principu ključ u ruke.

Za izgradnju ove solarne elektrane biće upotrebljeno ukupno 5.400 monofacijalnih panela, nemačkog proizvođača Luxor Solar, dok je za model panela izabran ECO LINE HALF CELL M144/500 W, poslednje generacije. Kada je reč o konstrukciji na koju se postavljaju solarni paneli, izabran je model turskog proizvođača Kirac metal. Stručni tim kompanije odlučio je da za solarnu eletranu „Panawiss plus“ koristi invertore kompanije Fronius Tauro – ECO-100-3-P, snage 100 kW.

Transformaciju električne energije sa napona 0.4 kV na napon 20 kV vršiće transformator snage 2.500 kVA, prema proračunima ova elektrana na godišnjem niovu će proizvoditi 3.700 MW.

Sva proizvedena električna energija plasiraće se u elektrodistributivni sistem.

Pročitajte još:

Ušteda CO2

Jedan hektar šume apsorbuje osam kilograma ugljen-dioksida po satu. Ukoliko se uzme u obzir da biljke fotosintezu vrše u proseku 12 sati u toku dana, to znači da na dnevnom nivou apsorbuju 96 kilograma. Gledano na godišnjem nivou, jedan hektar šume apsorbuje oko 35.000  kilograma, dok je za 20 godina reč o 700 tona.

Kada je reč o elektrani, ona će na godišnjem nivou smanjiti emisije za 3.000 tona, odnosno 60.000 tona za 20 godina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti