Uskoro najmoderniji obrazovni centar za upravljanje energijom u Beču

Foto: MA 18/ C. Fürthner

Od 2013. godine bečko istraživačko društvo „Aspern Smart City Research“ (ASCR) u novom naselju Jezerski grad Aspern razvija rešenja za budućnost energetike u gradskim sredinama na osnovu obnovljive energije.

Rezultati do kojih se došlo istraživanjem biće uvršteni u fazu planiranja i izgradnje obrazovnog centra „Aspern Nord“. Do jula 2021. godine biće podignut najmoderniji obrazovni centar na polju upravljanja energijom.

Energetski koncept obuhvata zagrevanje, ventilaciju, hlađenje i mernu tehniku. Ono što je posebno su polja zemljanih sondi. Ti prenosioci toplote iz zemlje mogu pomoću tečnosti koja prenosi toplotu da tokom zime iz zemlje povuku toplotu, a leti hladnoću i da putem toplotne pumpe obezbeđuju tokom cele godine prijatnu klimu u prostorijama. Sve to funkcioniše bez klasičnih radijatora – aktiviranjem betonskog jezgra. Za regulisanje temperature koristi se materijal koji može da apsorbuje toplotu i da je ponovo zrači.

Foto: kub a/Karl und Bremhorst Architekten

Istraživački centar u okviru Jezerskog grada Aspern sastoji se od sveobuhvatnog inteligentnog elektrodistributivnog sistema, jedne stambene zgrade, obrazovnog centra, studentskog doma, poslovne zgrade kao i tehnološkog centra.

Najveći evropski inovativni istraživački projekat ASCR je veoma tražen i posećen od strane inostranih gostiju. Godišnje ovaj centar poseti oko 1.100 zainteresovanih. Brojne delegacije iz Rusije, Švedske, Nemačke, Francuske, Brazila i Srbije posetile su ovaj centar.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti