Rusija zainteresovana za proizvodnju lokomotiva na gas u Srbiji

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se juče, 13. februara, sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejom Pavlovim i sa njim, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka, razgovarala o tekućim i budućim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je RŽD jedna od najboljih svetskih kompanija koja izvodi radove na najtežem i najvećem projektu u ovom delu Evrope – izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, te da će se krajem sledeće godine od Beograda do Novog Sada voziti 200 km/h.

„Sa Rusijom smo razgovarali i o novim projektima, pre svega o nastavku rekonstrukcije barske pruge od Valjeva do Vrbnice i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra. Očekujemo da prilikom posete generalnog direktora RŽD u aprilu potpišemo sporazum o rekonstrukciji pruge, ali i položimo kapsulu i obeležimo početak radova na izgradnji ovog dispečerskog centra“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade rekla je da je ponosna na podršku Ruske Federacije i dodala da RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, što bi bilo od velikog značaja za našu privredu.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Sergej Pavlov dodao je da se radovi na deonici brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada izvode po ugovorenoj dinamici i da je ona deo saobraćajnog koridora kojim će vozovi ići 200 kilometara na sat.

„Pored aktuelnih projekata, danas smo razgovarali i o novim aktivnostima, pre svega barskoj pruzi i jedinstvenom dispečerskom centru. Mi u Srbiji na gradilištima imamo 1.500 radnika i srećni smo što sa svojim srpskim kolegama možemo da podelimo znanje i iskustvo“, rekao je Pavlov.

Ambasador Bocan Harčenko zahvalio je potpredsednici Vlade i ministarstvu na dobroj sveobuhvatnoj saradnji i podršci, što je izuzetno važno za uspešnu implementaciju projekata.

„Ponosni smo što su „Ruske železnice“ deo razvoja Srbije i realizacije projekata u vašoj zemlji. Razvoj infrastrukture je ključan za integraciju Srbije u Evropu, siguran sam da ćemo i dalje pospešivati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata“, rekao je on.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti