Ujedinjene nacije upozoravaju da pandemija može da dovede do nestašice hrane u prodavnicama

Foto-ilustracija: Pixabay

Koronavirus je iz lokalnog problema u gradu Vuhan, u Kini, prerastao u međunarodnu pretnju, pa su vlade mnogih zemalja svoju politiku usmerile ka njegovom suzbijanju. Uprkos gomilanju zaliha u domaćinstvima, police u supermarketima i dalje su relativno popunjene. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorava da, ukoliko zdravstvena kriza potraje, to neće ostati tako i apeluje na zemlje da ne zabranjuju izvoz.

Pomorska industrija već beleži usporen i otežan transport dobara usled zatvaranja luka. Logističke prepreke u narednim nedeljama mogle bi negativno da utiču na dopremanje namirnica. Za razliku od globalne ekonomske krize tokom 2007. i 2008. godine, razlog nestašice hrane ovog puta ne bi bila oskudica, već poremećen lanac snabdevanja.

Snabdevanje osnovnim životnim potrepštinama treba da se odvija nesmetano. Ograničavanje trgovine bi nanelo štetu i proizvođačima i potrošačima, navodi FAO dodajući da bi takva praksa potencijalno stvorila čak i paniku. Za robu visoke vrednosti, koja u svojoj proizvodnji zahteva i učešće ljudi, nasuprot mašinama, savetuje se utvrđivanje ravnoteže između zadovoljenja tržišnih zahteva i zaštite zaposlenih.

Prema preporukama stručnjaka iz Ujedinjenih nacija, glavni prioritet u trenutnim okolnostima jeste zdravlje. Kako bi se usporilo širenje virusa, neophodno je izolovanje građana i sprovođenje testiranja. Sledi ispunjavanje potreba najugroženijeg stanovništva zato što mere za zauzdavanje pandemije podrivaju ekonomiju. Zemlje moraju da održavaju protok hrane uz fokus na zdravlje radnika u tom sektoru – od poljoprivrednika do onih koji rade u prerađivačkim fabrikama, prevozu, prodavnicama i drugo.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti