U slučaju zaraze koronavirusom – šta sa kućnim ljubimcima?

Neki vlasnici kućnih ljubimaca se pitaju ovih dana, šta ako, na nesreću, budu zaraženi koronavirusom i moraju u bolnicu, a o njihovom ljubimcu nema ko da brine. Šta onda? Rešenje nude iz udruženja „Enimal reskju Srbija“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mark Zamora)

Gosti Jutarnjeg programa RTS-a iz udruženja „Enimal reskju Srbija“ napominju da su ljudima koji im se obraćaju sa ovim pitanjima, pre svega predložili da naprave neku vrstu rezervnog plana. Prvi korak bi trebalo da bude određivanje osobe kojoj bi mogli da povere svog ljubimca. Naravno, to bi morala da bude osoba od poverenja i osoba koja ima uslove i želi da preuzme ljubimca.

„Ne bi bilo loše, s obzirom na to da se ovaj virus lako širi, da budu pripremljene još jedna ili dve osobe koje bi mogle biti rezervni privremeni staratelji“, dodaje Sanja Radosavljević iz „Enimal reskjua Srbija“.

Ukoliko neko ne uspe da pronađe ni tu jednu osobu, postoje pansioni koji se plaćaju. Međutim, Udruženju se obratila žena koja se ponudila da obolelima od KOVID-19 pričuva ljubimce i to besplatno.

Aleksandar Gavrić navodi da se mnogo sugrađana ovih dana obraća njihovom udruženju „Enimal reskju Srbija“ upravo se interesujući, između ostalog, i za ovu vrstu problema. Formiran je i volonterski servis za pomoć građanima koji imaju problema sa šetanjem pasa jer su stariji od 65 godina ili iz nekih razloga ne mogu da izlaze napolje.

„Svi zainteresovani mogu da nas pozovu i mi ih povezujemo sa najbližim volonterima. Napravili smo posebu mapu kako bismo mogli da uočimo ko je kome najbliži. Svakodnevno se javlja i veliki broj dobrovoljaca“, dodaje Gavrić.

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Grout)

Volonteri će se pobrinuti i za one ulične pse koje su neki sugrađani hranili, kao i za to da onima kojima je potrebno donesu hranu za kućne ljubimce. Svi koji imaju bilo kakav problem vezan za kućne ljubimce mogu se obratiti Udruženju na telefon 064/8-210-200. Na isti broj se mogu prijaviti i volonteri koji žele da pomognu, i to na teritoriji cele Srbije, svakog dana od 8 do 22 sata.

Sanja Radosavljević napominje da je ovih dana potrebno pojačati higijenu posle povratka sa ljubimcem iz šetnje. Šape se mogu obrisati nekim antiseptičnim maramicama, ali jako pažljivo jer one u sebi imaju alkohol, tako da preterano brisanje može da ljubimcu isuši šape. Može i sapunom i vodom, pa krpicom obrisati šape.

Ponovo se napominje da ljubimce ne treba potapati u asepsol i dezinfekciona sredstva.

Za sada Udruženje ima više od sto volontera, ali se njihov broj svakodnevno povećava. Cilj je da se okupi što veći broj volontera širom Srbije kako bi svi građani mogli svojim ljubimcima da pruže adekvatnu negu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti