Ulaganje u nove i postojeće kapacitete koji koriste OIE u Malom Zvorniku

Foto: Opština Mali Zvornk

Prilikom obilaska rekonstruisane Hidroelektrane „Zvornik“ i nove toplane na biomasu, ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da su prioriteti Ministarstva ulaganje i podrška kapacitetima koji za proizvodnju električne i toplotne energije koriste obnovljive izvore.

„Toplana u Malom Zvorniku, zajedno sa toplanom koja se gradi u Priboju, biće prve u Srbiji koje koriste biomasu kao energent. Toplana će 1. oktobra početi sa probnim radom kako bi bila spremna za predstojeću grejnu sezonu, tokom koje će građanke i građani Malog Zvornika imati grejanje 24 časa, ali, što je podjednako važno, neće biti gubitaka na mreži i imaćemo zdraviju životnu sredinu“, rekla je ministarka.

Ona je, kao drugu važnu stvar, navela rekonstrukciju hidroelektrane koja će, osim većeg proizvodnog kapaciteta i instalisane snage, imati i produžen vek trajanja za dodatnih 40 godina.

„Ovo zaista jeste primer dobre prakse. Za četiri godine podigli smo snagu, efikanost i pouzdanost. Dobili smo novu mašinsku i elektronsku opremu i produžili rad Hidroelektrane Zvornik“, istakao je Vladimir Marković, pomoćnik direktora EPS-a.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, zahvalio je na podršci u realizaciji projekata koji se realizuju na teritoriji svih opština.

„Usvajanjem seta zakona, Ministarstvo je definisalo novu energetsku politiku i stvorena je osnova da sve lokalne samouprave imaju pomoć i korist, od izgradnje novih toplana, mapiranja Bogatića i Vladimiraca na evropsku energetsku mapu kada su u pitanju geoteramlni izvori i idemo ka tome da budemo prvi zeleni okrug“, rekao je Krasavac.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti