Počinju radovi na zameni kotlova u toplani u Kragujevcu

Foto-ilustracija: Pixabay

Radovi na zameni dotrajalih 50 godina starih kotlova u toplanama u Kragujevcu mogu da počnu, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovor sa izvođačem radova. Zamena kotlova doprineće boljem kvalitetu vazduha u ovom gradu.

Ona je precizirala da će radove izvoditi konzorcijum koji čine „Energotehnika Južna Bačka“, „Reming“, „Jadran“ i „AG institut“, u okviru projekta kompletne rekonstrukcije toplane „Energetika“ u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku EBRD.

“Ovo su odlične vesti, posebno ako imamo u vidu to da je gradska toplana jedan od najvećih zagađivača u Kragujevcu. Cilj je da kompletna toplana pređe na ekološki prihvatljiviji energent, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet vazduha, a samim tim i kvalitet života građana”, objašnjava ministarka, navodi se u saopštenju.

Vujović je iskazala zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) koja je prepoznala problem i što su zajedno, maksimalno ubrzali rešavanje.

“Otkad smo u januaru konstatovali koliki je ovo problem za građane Kragujevca, uspeli smo da u veoma kratkom roku prođemo kroz sve potrebne predradnje i da već sada potpišemo ugovor sa izvođačem”, ukazala je ministarka.

Ona je podvukla da se izvođač obavezao da završi radove u roku od 120 dana kako bi nova, energetski efikasnija toplana, mogla da bude puštena u probni rad već u predstojećoj grejnoj sezoni.

Prema njenim rečima, procene su da će, kada se realizuje ovaj veliki projekat, emisije ugljen-dioksida u centru grada biti smanjene za 66 odsto, azot oksida za približno 90 odsto, dok će emisija čestica biti eliminisana.

Vujović je prenela zahvalnost partnerima iz EBRD što nas podržavaju u sprovođenju ekoloških projekata i aktivnosti kojima je cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, objasnivši da ovakvim kapitalnim projektima, osim što rešavamo decenijske probleme, unapređujemo i stanje životne sredine.

Kako je precizirala modernizacija kotlova je samo prva faza projekta, dok će u drugoj biti rešen i problem deponije pepela koja se nalazi u kompleksu toplane “Energetika”, za koju se trenutno radi studija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti