Novi Pazar dobija toplanu na biomasu

Foto: Vlada Republike Srbije

U Novom Pazaru biće izgrađena toplana na biomasu, zahvaljujući njoj, biće isključena upotreba mazuta što će smanjiti aerozagađenja, uticaće na dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne energije za više nego duplo.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj da svi gradovi i opštine budu zeleni i da koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije, koji će obezbediti zdraviju životnu sredinu.

Mihajlović je, nakon potpisivanja ugovora o izgradnji kotlova na biomasu za toplanu u Novom Pazaru, objasnila da će ovo značiti i viši kvalitet života u ovom gradu, jer će emisije ugljen-dioksida biti smanjene sa više od 6.000 tona na približno 500 tona godišnje, a emisije sumpor-dioksida biće svedene na nulu.

“Realizacijom ovog ugovora idemo ka održivom procesu proizvodnje zelene energije i sve što radimo treba da bude sa istim ciljem, da omogućimo zdraviju životnu sredinu ne samo za nas, nego i za buduće generacije”, kaže ona, navodi se u saopštenju.

Iskoristila je priliku da pozove i druge lokalne samouprave da krenu ovim putem, da što više toplana koristi biomasu i OIE, navodeći da samo saradnjom centralne i lokalne vlasti možemo životnu sredinu učiniti zdravijom i povećati efikasnost proizvodnje energije.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ukazao je na značaj koji će novo postrojenje imati za građane ove lokalne samouprave.

“Kada radovi budu završeni, moći ćemo da obezbedimo toplotnu energiju za više od 240.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, u odnosu na trenutnih 100.000 kvadrata. Još jedna velika korist za sve, biće i činjenica da toplana više neće biti u centru grada”, rekao je Biševac.

Direktor KfW-a Rudiger Hartman naglasio je da se ovim projektom, vrednim približno sedam miliona evra, ide ka procesu dekarbonizacije i povećanja kvaliteta vazduhaOn je izrazio nadu da će se nastaviti saradnja sa Ministarstvom, bez čije vizije o Zelenoj agendi ovakvi projekti ne bi bili mogući.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti