Toplana u Valjevu od sledeće grejne sezone prelazi na gas

Foto: Grad Valjevo

Nakon grejne sezone „Toplana Valjevo“ će biti rekonstruisana, a umesto mazuta koristiće se ekološki prihvatljiviji gas što će u velikoj meri smanjiti problem aerozagađenja, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Radove na toplani obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i tom prilikom je istakla da će se nakon završetka svih radova, uključujući i toplovod, stvoriti uslovi za to da se na gradsku toplanu priključe i Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje i Istorijski arhiv, ali i manji objekti u blizini.

Resorno ministarstvo će ovaj projekat podržati sa 80 miliona dinara, a projekte ozelenjavanja u Valjevu sa četiri miliona dinara, dodala je ministarka.

„Izdvojili smo značajna sredstva za smanjenje aerozagađenja, koja smo lokalnim samoupravama širom zemlje stavili na raspolaganje kroz konkurse, te je Valjevu na osnovu pripremljenih projekata odobreno ukupno 84 miliona dinara“, precizirala je Vujović.

Prema njenim rečima, zahtev Ministarstva prema svim lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva jeste da završe radove do sledeće grejne sezone.

„U planu je i dugoročno rešavanje problema otpada u Valjevu i celom regionu, što će biti realizovano izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom Kolubara–Kalenić, čija je vrednost 26 miliona evra“, navela je ministarka.

Ona je istakla da je planirano da regionalni centar tretira otpad iz 11 lokalnih samouprava, i to po evropskim standardima, a postoji mogućnost da se priključi još njih četiri, čime se rešava problem upravljanja otpadom za region u kojem živi više od pola miliona stanovnika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti