Diskusija o novom zakonu o OIE

Foto: Printscreen/ZOOM

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog zakona o obnovljivim izvorima energije, a tim povodom danas je održana diskusija u organizaciji Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji (Konfindustrija Srbija) i Privredne komore Srbije (PKS).

Osnovana 2012godine sa ciljem da bude adresa i sigurna luka za italijanske privrednike koji se opredele da upravo u Srbiji pokrenu proces internacionalizacije, uspostave trgovinske odnose ili realizuju investiciju, Konfindustrija Srbija danas broji preko 165 kompanija u svom članstvu.

Udruženje svojim članovima pruža operativnu podršku i smernice na njihovom putu internacionalizacije, pri sklapanju saradnje sa lokalnim partnerima u Srbiji, a istovremeno, pomaže im u boljem razumevanju dinamike i mogućnosti lokalnog tržišta.

U novom Zakonu o energetici kao i u Zakonu o obnovljivim izvorima energije (OIE), Konfindustrija Srbija je prepoznala priliku za nove italijanske investicije, posebno imajući u vidu ekspertizu i iskustvo italijanske privrede u oblasti OIE.

Predsednik Konfindustrija Srbija Patricio Deitos istakao je da mu je drago što Vlada Srbije ima dalek pogled u budućnost i daje olakšice kada su u pitanju OIE.

„Briga o životnoj sredini je važna, a svi oni koji žele da investiraju u Srbiji ili da žive ovde treba da se okrenu obnovljivim izvorima energije“, istakao je Deitos.

Državna sekretarka Jovanka Atanacković izjavila je da je ovaj set zakona usvojen na Vladi, mada nema sumnje da će biti usvojen i na Skupštini.

„Zakoni u energetskom sektoru dugo nisu menjani, a svi mi želimo klimatski neutralnu planetu do 2050. godine. Zato smo predstavili jedan od najmodernijih zakona, a od formiranja radnih grupa do usvajanja zakona prošlo je svega tri meseca. Najpre smo organizovali izradu nacrta, javnu raspravu i onlajn rasprave, a zatim smo poslali Nacrte zakona na 20 različitih adresa i sve naknadne komentare smo ugradili u nacrt“, istakla je Atanacković

Ona je navela da je cilj sva četiri zakona zaštita životne sredine i održivi razvoj kako bi se naš kontinent već 2030. godine mogao pohvaliti većim procentom OIE.

Na diskusiji je učestvovala i Vesna Simić, šef odseka za obnovljive izvore energije, koja je istakla da je ovim zakonom korišćenje obnovljivih izvora energije proglašeno javnim iteresom.

 „OIE sada imaju prednost u odnosu na fosilna goriva i, iako su zakoni još uvek podložni izmenama, za investitore je važno da njihovi ekonomski interesi neće biti ugroženi, a prve aukcije očekuju se već krajem godine“, istakla je Simić i dodala da se intenzovno radi na donošenju podzakonskih akata, a predsednica Vlade odredila je veoma zahtevan rok od 40 dana.

Jedan od učesnika ove diskusije bio je i vlasnik kompanije MT-KOMEX i najveće solarne elektrane u našoj zemlji, Miloš Kostić. On je ovim prilikom istakao da će i građani, zahvaljujući novom zakonu, moći da budu investitori, kao i da očekuje da će biti regulisano net merenje (net metering) jer budućnost leži u našim krovovima.

„Nadamo se da će potencijal OIE prepoznati i građani a mi smo tu da pomognemo svima koji se opredele za ugradnju solarnih panela jer u ovoj oblasti imamo preko 10 godina iskustva“, naveo je on i dodao da je pred ovom kompanijom dosta novih modela investiranja, a industrijska postrojenja nude svoje krovove za ugradnju solarnih panela jer znaju koliko je sličnih projekata MT-KOMEX uspešno realizovao.

„Mi od 2009. godine radimo na projektima obnovljivih izvora energije i, mada radimo na mnogim projektima, solari su najlepši deo našeg portfolija.  Do sada smo realizovati najveću solarnu elektranu u srbiji od 2 MW, a oformili smo i poljoprivredno gazdinstvo koje pravi jedan miks energetike i održive poljoprivrede“, rekao je Kostić na današnjoj diskusiji.

Kostić je istakao da ovim zakonom za sada nije predviđen net biling koji može da olakša odnos prodavaca i kupaca energije iz OIE, jer net biling omogućava transparentnost količine kupljene odnosno prodate energije na kraju meseca. On veruje da bi net biling, kao i pitanje da li će se PDV obračunavati na prodatu struju,  mogli da budu regulisani podzakonskim aktima.

Kada su u pitanju najavljene takse koje Evropska unija uvodi Srbiji, Direktor kompanije Gas&Power Velimir Gavrilović istakao je da će cena koju će poreski obveznici Srbije na kraju platiti biti jako visoka.

„EU ogroman novac ulaže u zelenu energiju, pa je sasvim logično da uvedu takse Srbiji jer im mi zagađujemo vazduh. Oni će to rešiti tako što će nam uvesti takse na proizvode za čiju je proizvodnju potrebna velika količina struje, a EPS će takođe morati da plati taksu. Najviše će biti pogođena autoindustruja, industrija guma, plastike, železara Smederevo i mnogi drugi“, istakao je Gavrilović.

On je zabrinut jer, kako kaže, idemo u pogrešnom smeru – umesto da više ulaže u OIE, u toku je izgradnja nove elektrane na ugalj Kostolac B.

Tamara Mlađenović, direktorka tehničkog sektora Fintel Energija u Srbiji, rekla je na diskusiji da je ova kompanija do sada izgradila tri vetroparka, a trenutno je u izgradnji i četvrti.

„Ovaj zakon omogućava nam da pristupimo izgradnji novih vetroparkova, a u planu je da ih imamo ukupno trinaest. Zahvaljujući aukcijama bićemo u stanju da ostvarimo ceo kapacitet elektrane“, istakla je Mlađenović.

Foto: Printscreen/ZOOM

Ona je dodala da je balansna odgovornost za ovu kompaniju jako bitna, jer je usled balansne odgovornosti Fintel energija bila na korak do isključenja sa mreže u toku vanredne situacije. Mlađenović se nada da će ova kompanija izbeći potencijalne rizike u budućnosti.

Danko Vuković iz udruženja Biogas ističe da će ovo udruženje u potpunosti podržati korišćenje biogasa i biometana kao obnovljivih izvora energije.

„Najbitniji nam je podsticajni period koji je ovim zakonom produžen sa 12 na 15 godina. Budući da je biogas specifična tehnologija sa posebnim stepenom amortizacije, idealan bi bio podsticajni period od 20 godina kakav je u drugim državama“, ističe Vuković.

On dodaje i da je ovo udruženje na raspolaganju za izradu podzakonskih akata pri čemu je za ovaj sektor ključna dužina trajanja fid-in tarife. Ono što bi takođe pogodovalo investitorima u ovoj oblasti je kada bi se biometan mogao direktno predavati u gasovod Republike Srbije, precizirao je Vuković.

Miroslav Lutovac iz Privredne komore Srbije istakao je da se novm zakonima otvaraju mogućnosti i ljudima koji nemaju vremena da se bave energijom na svakodnevnom nivou i zato im je potreban zakon koji olakšava odnos prodavca i kupca.

„Mali privrednici zahtevaju jednostavnu proceduru i malu finansijsku potporu da bismo imali benefite kao društvo. Očekujemo da će do povećanog interesovanja investitora doći tek kada zakoni budu usvojeni u Skupštini, a moja procena je da će solarna energija biti u prvom planu“, istakao je Lutovac i dodao da ovaj zakon nudi stabilnije poslovanje i fiksnu cenu kada je u pitanju otkup energije iz obnovljivih izvora.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti