Toplana u Priboju prva u Srbiji na biomasu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U Priboju se gradi prva toplana na biomasu u Srbiji. Izgradnja ove toplane doprineće boljoj energetskoj efikasnosti i kvalitetu energije koju će koristiti građani ovog grada i u velikoj meri će doprineti zaštiti životne sredine, jer se smanjuje emisija štetnih gasova za najmanje 70 odsto.

Radove na izgradnji toplane obišla je ministarka Zorana Mihajlović, koja je navela da oko 10 odsto toplana u Srbiji koristi mazut, 10 odsto ugalj, a 80 odsto gas.

“U narednom periodu posetićemo i druge gradove koji koriste lošije energente kako bismo razgovarali sa njima o tome da se prebace na druge izvore energije. To je važno ako želimo da imamo zelenu Srbiju koja će koristiti dobra i kvalitetna goriva, a građani samim tim dobre i kvalitetne izvore toplotne energije”, navela je Mihajlović.

Direktor KfW u Srbiji Ridiger Hartman rekao je da projekat koji se realizuje u saradnji sa Vladom Srbije i partnerima iz Švajcarske dobro napreduje i da će kada bude završen predstavljati doprinos i klimatski neutralnom razvoju i boljem životu građana.

Predsednik Opštine Lazar Rvović naglasio je da će Priboj biti jedna od prvih opština u Srbiji koja će sa fosilnih goriva preći na biomasu kao energent u toplani, i najavio da će u slobodnoj zoni krenuti i sa korišćenjem solarne energije.

“Pored ekoloških efekata, građani Priboja imaće i kvalitetnije grejanje. Nadam se da će ovo biti primer i za druge opštine u Srbiji i zbog ekonomskih efekata i zbog zaštite životne sredine”, naveo je predsednik opštine.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić izrazio je uverenje da će projekti prelaska sa fosilnih energenata na alternativna goriva u ovom okrugu i drugi projekti u oblasti energetike doprineti većoj energetskoj efikasnosti, kvalitetnijem životu građana i razvoju u skladu sa principima održivog razvoja, navodi se na sajtu Vlade.

Vrednost investicije je oko sedam  miliona evra, a po završetku radova, koji je planiran u oktobru, nova toplana će zameniti staru na mazut i obezbediće grejanje za blizu 1.500 domaćinstava, odnosno za više od 4.000 stanovnika u Priboju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti