Udruženja zahtevaju da projekat Jadar ne bude u prostornom planu Loznice

Foto-ilustracija: Pixabay

Udruženje Zaštitimo Jadar i Radjevinu i Koalicija za održivo rudarstvo danas su poslali pismo svim odbornicima Skupštine Loznice u kojem traže da ne glasaju za usvajanje Prostornog plana tog grada u koji bi bio upisan projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Predlog da projekat „Jadar“ bude upisan u Prostorni plan grada je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Loznice.

„Bezmalo je cela zemlja upoznata sa zadatkom koji će se pred Vama naći u četvrtak. Znajte da će, dok budete sedeli i razmišljali da li ćete podići ruku po nalogu ili po savesti, oči miliona ljudi u ovoj zemlji biti uprte u Vas. Ne Vašu stranku, pokret ili partiju nego u Vas lično“, navodi se u pismu tih ekoloških organizacija koje se protive da Rio Tinto otvori rudnik u okolini Loznice gde istražuje nalažište litijum-borata, zbog rizika da će imati štetni uticaj na životnu sredinu.

Oni su apelovali na odbornike da „ne izdaju Jadar, Radjevinu, Loznicu i Srbiju  zarad profita strane kompanije i benefita nekolicine ljudi“.

Ekološke organizacije su ocenile da će odbornici Skupštine Loznice, ukoliko glasaju da u Prostorni plan grada bude upisan projekat „Jadar“, snositi krivičnu odgovornost koja podrazumeva i materijalnu odgovornost.

„Ovim pismom Vam stavljamo do znanja da će po promeni vlasti sve dozvole biti opozvane, da budžet grada i države neće služiti kao sredstvo namirivanja šteta koje će ovaj plan, ako se usvoji, naneti, nego će to biti Vaša imovina, imovina svih poslanika nacionalnog parlamenta, predstavnika Vlade Srbije i predsednika Srbije koji svi zdušno podržavaju ovaj projekat kojim se otima naša imovina i uništavaju priroda i životna sredina„, ističe se u pismu odbornicima.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti