Rusija drugi najveći proizvođač nafte na svetu

Foto-ilustracija: Pixabay

Na spisku najvećih proizvođača nafte u svetu u poslednjih nekoliko decenija prva tri mesta zauzimaju SAD, Saudijska Arabija i Rusija. I već godinama između njih vlada “mrtva” trka ko će proizvesti najviše „crnog zlata“.

Tako je ove godine, Rusija uspela da proizvede više nafte od Saudijske Arabije, ali najveći svetski proizvođač i dalje su Sjedinjene Američke Države, pokazuju podaci državnog zavoda za statistiku Rostat.

Prema ovim podacima Rusija je u proseku proizvodila 10,36 miliona barela nafte dnevno i ovi podaci se odnose na period od janura do maja 2021. godine. Kada je reč o SAD, oni su, u istom periodu, proizvodili 11,10 miliona barela dnevno, dok je Saudijska Arabija zauzela treće mesto sa manje od 9 miliona barela nafte dnevno.

Ipak, u budućnosti može doći do promena jer je nedavno postignut sporazum između članica Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihovih saveznika, na čijem se čelu nalazi Rusija (OPEK plus), koji se odnosi na to da se ublaže ograničenja proizvodnje u pet zemalja. Što znači da Irak, Kuvajt, Rusija, Saudijska Arabija i UAE od avgusta mogu da proizvode veće količine nafte nego do sada.

Neke od članica OPEKA su Alžir, Angola, Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela. Dok grupu OPEK plus čine Azerbejdžan, Bahrein, Brunej, Kazahstan, Malezija, Meksiko, Oman, Rusija, Sudan i Južni Sudan.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti