Rio Tinto najavio do kraja 2021. godine dodatnih 200 miliona dolara investicija

Foto: Rio Tinto

Kompanija „Rio Sava eksplorejšn“ , deo korporacije Rio Tinto, protekle nedelje predstavila je na konferenciji za novinare dalje planove projekta „Jadar“.

U projekat je do sada uloženo 250 miliona dolara, a ove godine će i dodatnih 200 miliona dolara biti namenjeno za realizaciju Studije izvodljivosti, koja bi po trenutnom planu trebalo da se završi do kraja 2021. godine.

U okviru ove faze projekta biće završene tri nove studije o proceni uticaja na životnu sredinu za: rudnik, postrojenje za preradu minerala i rešenje za odlaganje industrijskog otpada.

Projekat „Jadar“ je ležište bora i litijuma koje je Rio Tinto otkrio u blizini Loznice i jedinstveno je u svetu, jer sadrži jadarit, novi litijumsko-natrijumski-borosilkat (LiNaSiB₃O₇OH).

Kada se projekat realizuje, „Jadar“ će proizvoditi litijum-karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju litijumskih baterija, koje se koriste za pogon električnih automobila. Ležište je takođe bogato boratima, koji imaju široku primenu, od poljoprivrede, FMCG industrije, telekomunikacija, hemijske industrije.

Implementacija projekta „Jadar“ je u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a trenutno je tim posvećen izradi tehničke dokumentacije, izradi studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, kupovini zemljišta i ishodovanju dozvola za izgradnju, u skladu sa prethodno utvrđenim planom aktivnosti za ovu fazu razvoja.

Foto: Rio Tinto

Novi mineral, nova tehnologija prerade i novo tržište zahtevaju sveobuhvatan pristup i analizu kako bi „Jadar“ bio dugoročna i održiva operacija. Realizacija projekta ’’Jadar’’, prema rečima predstavnika ove kompanije, stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije.

Rio Tinto posluje u 35 zemalja, kroz rudnike, rafinerije, marketing sedišta, tehnološke, razvojne centre i labaratorije, uz primenu AI tehnologije. Do sada je uloženo preko milijardu dolara u projekte u vezi sa klimatskim promenama, koji će biti realizovani u narednih pet godina.

Od 2008. godine do danas, u svim svojim operacijama Rio Tinto  korporacija je smanjila emisiju gasova za 46 odsto, sa ciljem da do 2050. postignu cilj od nula odsto emisije gasova.

Kao korak ka ostvarenju tog cilja, razvijen je sistem ELYSIS zahvaljujući kojem se direktno topljenje aluminijuma odvija bez emisije gasova staklene bašte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti