U Severnoj Makedoniji proglašena energetska kriza

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o postojanju krizne situacije u snabdevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja i u snabdevanju električnom energijom na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije.

Prva Odluka doneta je zbog nedostatka toplotne energije i mogućnosti korišćenja alternativnog goriva, kao i stanja na tržištu toplotne energije, dok je druga Odluka doneta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije, navodi se na sajtu Vlade Republike Severne Makedonije.

Obe odluke su donete na predlog Upravnog odbora za koordinaciju i upravljanje u sistemu upravljanja krizama, a sa primenom će početi od 1. septembra 2022. godine i trajaće 30 dana.

Komisija za praćenje stanja u snabdevanju električnom energijom i za praćenje stanja u snabdevanju toplotnom energijom, od početka primene ovih odluka kontinuirano će pratiti, analizirati i procenjivati stanje na tržištu električne i toplotne energije. Predlagaće i mere u skladu sa uredbom koja reguliše kriterijume i uslove za proglašenje kriznog stanja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti