Energetska kriza steže – restrikcije struje, apeli za štednju i sve teže plaćanje računa

Foto-ilustracija: Unsplash (Murat Onder)

Cena gasa je na visokom nivou, oko 2.500 dolara, a cene struje beleže novi skok – idu i do 550 evra za megavat-sat. U Velikoj Britaniji građani sve teže plaćaju račune i najavljuju da će prestati. U regionu su sve glasniji i apeli za štednju, a na Kosmetu već treći dan redukcije.

Od ove sedmice na Kosovu i Metohiji su uvedene planske restrikcija struje – šest sati ima struje, dva nema. Distributer kaže da domaća proizvodnja pokriva dve trećine potrošnje, a novca za dalji uvoz nemaju, jer je struja na tržištu preskupa. Isključenja su iznenadila građane, a političari traže odgovornost vlade.

„Leti nije veliki problem ako nestane struje, ali ne znamo šta će biti tokom zime“, kaže meštanka Prištine.

„Čudno je da nam usred leta isključuju struju. Pitanje je gde nestaje struja“, dodaje njen sugrađanin.

„Ako imamo nestanke struje leti, zimus će biti još gore, bez grejanja i sa visokim cenama. Za ovu krizu je kriva samo vlada Kosova“, poručuje Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova.

Severna Makedonija od septembra uvodi mere štednje energije za 15 odsto i priprema proglašenje energetske krize u zemlji.

Situacija u EU sve teža 

Situacija sa gasom Evropskoj uniji sve teža – nova poskupljenja gasa najavljuju gotovo sve članice. Nemačka je uvela taksu na gas za sve potrošače od oktobra. I dok Vlada novi namet obrazlaže neophodnošću za sigurnost snabdevanja, građani traže veću pomoć, jer im to uvećava račune za još 480 evra godišnje.

„Ponekad moramo da uzimamo gorke lekove. Jedan od njih je spasavanje kompanija, uvoznika ruskog gasa, koje su u teškoćama i taj teret treba zajedno podnesemo. Ovaj namet je najpravedniji mogući način raspodele. Alternativa bi bila kolaps nemačkog energetskog tržišta“, ističe Robert Habek, ministar ekonomije i energetike Nemačke.

„Što je naknada na gas veća, to opterećuje i više ljudi koji moraju da je plate i zato je neophodno govoriti o olakšicama“, dodaje Kerstin Andre, izvršna direktorka Savezne asocijacije za industrije, energije i vode.

Energetska kriza sve jače steže ceo svet. U Kini zbog dugotrajne suše apeluju na štednju struje. U provinciji Sečuan, gde živi više od 83 miliona ljudi, uveli su i dnevne višesatne redukcije za sve potrošače, a industriji je naloženo da prekine ili smanji obim proizvodnje.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti