Mihajlovićeva: Bez energetske stabilnosti nema ni nezavisnosti

Foto: Vlada Republike Srbije

„Situacija u energetici je drastična u celoj Evropi. Cena električne energije na berzama danas je 563 evra po megavat-času, pre godinu dana iznosila je 90 evra. To su nenormalne cene koje nijedna država ne može da izdrži. Milijardu i po evra smo do sada potrošili na uvoz struje i gasa, sve nas to čeka, i mnogo više do proleća ako cene nastave da rastu. Struju ćemo uvoziti i tokom zime, moramo da razmišljamo o štednji i zašto tako rasipamo energiju“, poručila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Gostujući u jutranjem programu TV Hepi, Mihajlovićeva je izjavila da Srbija i dalje ima najnižu cenu struje u Evropi i da će sa poskupljenjem od 6,5 odsto razlika iznositi od 250 do 320 dinara po računu. 

„Za nas je najvažnije da obezbedimo da do marta Srbija ima novac da plati energente, i drugo, da možemo da proizvedemo i da imamo odakle da uvezemo dovoljne količine, jer neće samo Srbija uvoziti. Nervoza na berzama u Evropi oseća se kroz rast cena, kubni metar gasa danas košta 2.300 evra. Prva tačka u štednji je energetska efikasnost – kakvi su nam prozori, vrata, na šta se grejemo i mogućnost da stavljamo solarne panele. Taj zamajac energetske efikasnosti će biti sledeće godine, država je obezbedila dovoljno novca, pomoći ćemo sa subvencijama od 50 odsto“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da je odgovor na svako pitanje investicije.

„Da je EPS investirao i gradio nova postrojenja, danas bi bilo drugačije. Kao što smo ulagali u drumske koridore, tako moramo i u elektroenergetske sisteme. Ako energetika nije stabilna, ništa od srpske nezavisnosti. Prekinuli smo sa lošim upravljanjem u EPS-u, čitava struktura je promenjena. A kriza je sve jača i ti ljudi treba da održe elektroenergetski sistem i samu elektroprivredu. EPS mora da investira, sve ovo će proći, država će na uvoz energenata dati novca kao da smo izgradili dva Đerdapa 3“, istakla je ona.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti