Mihajlovićeva: Struja poskupljuje zbog skupljih stavki za proizvodnju

Foto-ilustracija: Pixabay

Najavljeno poskupljenje struje nije zbog gubitaka EPS-a, već zbog činjenice da su sve komponente za proizvodnju struje na tržištu poskupele, istakla je Zorana Mihajlović, ministarska rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, EPS može da se oporavi samo investicijama u postojeća i nova polja i ono što je ključno – u nove kapacitete, pre svega one koji za proizvodnju energije koriste OIE.

“To je prioritet naše energetske politike, kao i povezivanje sa državama u regionu. Ono na čemu intenzivno radimo jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana”, objasnila je ona, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla, srpskoj energetici je potreban zaokret i da, od toga koliko se bude ulagalo u nove kapacitete i regionalno povezivanje, zavisi razvoj privrede i čitavog društva.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Juronjuz (Euronews) ponovila da „Elektroprivreda Srbije“ treba da bude najjače preduzeće u zemlji i da su investicije jedini put ka održivoj energetici. 

“Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva i da se spremimo za predstojeću zimu. Uradili smo sve što smo mogli i radimo i dalje i prilično smo spremni u odnosu na sve faktore koji zavise od nas”, poručila je ministarka.

Ona je ukazala na to da, nažalost, i dalje izdvajamo ogroman novac za uvoz električne energije i da nam je potreban zaokret u energetici, jer to nije pitanje jednog ministarstva, već čitavog društva.

“Nema više razgovora o tome da su nam potrebne nove TE, već moramo da ulažemo u OIE, RHE i da imamo dovoljno energije iz zelenih izvora. Da imamo održivu energetiku i zdraviju životnu sredinu”, istakla je Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti