Ekocid – Ko je odgovoran za pomor ribe u reci Odri

Duž reke Odre, koja protiče kroz Poljsku i Nemačku, od kraja jula, na hiljade uginulih riba isplivalo je površinu. Nakon prvih znakova za uzbunu, urađeni su laboratorijski testovi vode, prvi rezultati su pokazali povećan nivo saliniteta, nije pronađena živa, dok detaljna analiza tek treba da bude završena.

Vlade ovih zemalja upozoravaju na ekološku katastrofu, te upozoravaju ljude da izbegavaju reku. 

U proteklih nekoliko dana volonteri iz Poljske su uklonili oko 10 tona uginule ribe, dok je na nemačkoj strani izvađeno 20 tona. Nažalost volonteri i dalje skupljaju uginulu ribu i još uvek se ne zna koliko životinja je uginulo i kakve posledice je donelo ovo zagađenje reke.

„Razmere pomora ribe su šokirajuće. Ovo je veliki udarac za Odru, ekološko zagađenje je takvo da se život u reci neće oporaviti skoro“, rekao je Aleks Fogel, ministar za zaštitu životne sredine nemačke pokrajine Brandenburg.

Poljska Vlada sumnja da je ogromna količina hemijskog otpada bačena u reku dugu skoro 900 kilometara, koja se uliva u Baltičko more – koje se sada takođe smatra ugroženim, prenose svetski mediji. 

Kako bi što pre pronašli krivca, Poljska policija je ponudila 200.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja počinioca. 

Potraga za uzročnikom pomora ribe u Odri nije gotova istakao je Fogel

„Potrajaće još nekoliko dana dok ne testiramo vodu na sve supstance koje mogu biti uzrok“, kaže on, prenosi agencija dpa.

Kako je istakao “pre svega se istražuje da li u ribama ima teških metala” i da ohrabruje saznanje koje stiže iz Poljske da za sada nisu otkrili teške metale i da nema žive.

Prema njegovoj proceni, pomoru ribe je sigurno doprinelo više faktora, uključujući sušu i smanjenu količionu vode u Odri. 

Ekološki aktivisti i grupe za zaštitu životne sredine govore o ekološkoj katastrofi i optužuju vlasti i Nemačke i Poljske da nisu brzo i na vreme reagovali.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti