U pripremi pojekat za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici

Foto-ilustracija: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je Grad Beograd u pregovorima sa Evropskom investicionom bankom kako bi se obezbedila podrška za izgradnju kompletne kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u Kaluđerici, po uzoru na levu obalu Dunava. Grad će takođe dati deo novca, rekao je Vesić novinarima prilikom obilaska radova na izgradnji saobraćajnica u Kaluđerici.

„Kada je u pitanju kanalizacija, sledeći veliki projekat koji nas čeka jeste Kaluđerica. U narednom periodu ćemo definisati uslove kako bismo mogli polako da krenemo u raspisivanje tendera, prvo za izradu tehničke dokumentacije, a onda naravno i za izradu same kanalizacije„, istakao je Vesić.

On je podsetio da je raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava odnosno za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda, a uslediće još dva tendera, izmeću ostalog tender za izgradnju same kanalizacije približne vrednosti od 50 miliona evra, od čega 35 miliona daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona evra Grad Beograd.

Pročitajte još:

„Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, odnosno svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako će ići u Dunav“, istakao je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da je završeno projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, radi se na projektu takve fabrike u Ostružnici, Obrenovcu i jedna će biti na teritoriji opštine Grocka.

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

„Najveća fabrika za preradu otpadnih voda je u Velikom selu, projekat je u toku, finansira ga Vlada Republike Srbije, a njegova vrednost je 285 miliona evra. Time ćemo rešiti problem otpadnih voda na teritoriji grada Beograda„, naglasio je Vesić.

On je podsetio da Grad Beograd svu svoju kanalizaciju sipa direktno u Savu i Dunav, što znači da svake godine sipamo otprilike 60.000 olimpijskih bazena fekalija u Savu i Dunav.

„Imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo postrojenje u Velikom Selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo i ove druge fabrike, ukinućemo sve, konačno ćemo prerađivati otpadne vode“, zaključio je Vesić.

Izvror: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti