U okolini Černobilja izmeren 16 puta viši nivo radijacije od normalnog usled šumskog požara

Foto-ilustracija: Pixabay

U subotu, 4. aprila, šumu u blizini Černobilja su, prema navodima ukrajinskih vlasti, zahvatila dva požara koja su rezultovala evakuacijom žitelja obližnjih sela.

Vatrogasci su uspeli da umire plamenu stihiju koja se proširila na oko 5 hektara površine pod drvećem. Obuzdavanje drugog požara, na površini od oko 20 hektara, nastavljeno je i danas.

Pojačana radijacija u pojedinim područjima je u nedelju otežala misiju gašenja, ali zračenje nije predstavljalo opasnost za okolno stanovništvo.

Načelnik inspekcije za životnu sredinu Egor Firsov je na društvenoj mreži  Fejsbuk objavio video zapis Gajgerovog brojača u tzv. černobiljskoj zoni isključenja koji je očitao vrednosti radijacije čak 16 puta više u odnosu na normalne.

U Kijevu, prestonici Ukrajine udaljenoj oko 100 kilometara južno, nisu zabeleženi povišeni nivoi radijacije, saopštili su nadležni organi.

U spasilačkoj akciji učestvuje više od 100 ljudi, potpomognutih vazduhoplovima i drugom neophodnom opremom.

Požari su uobičajena pojava na šumovitom prostoru nedaleko od ugašene nuklearne elektrane.

Černobilj je u aprilu 1986. godine bio žarište najveće mirnodopske nuklearne katastrofe u istoriji. Eksplozija četvrtog reaktora tamošnjeg postrojenja prouzrokovala je zagađenje značajnog dela Evrope.

Ubrzo nakon katastrofe, uspostavljena je zona isključenja koja zahvata površinu od gotovo 3 hiljade kvadratnih metara. Na kobnom reaktoru, izgrađen je betonski sarkofag. Proizvodnja električne energije s tog mesta stala je tek 2000. godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti