U Beogradu posađeno 329 stabala

Foto: Grad Beograd

U okviru akcije “Drvo za Beograd” na desnoj obali Save kod Beogradskog sajma posađeno je 329 stabala.

“Zahvaljujući odzivu 37 kompanija iz Nemačko-srpske privredne komore, zajedničkim snagama posadili smo 329 sadnica i ozelenili 10.000 kvadratnih metara površine kod Beogradskog sajma”, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Kako se navodi u saopštenju, u od početka akcije “Drvo za Beograd” posađeno je više od 1.800 stabala. 

“Zamislite kakav bi efekat bio da se svih 150.000 registrovanih privrednika u Beogradu uključi u akciju. Kada bi svako od njih posadio po jedno drvo, značajno bi uticali na to da Beograd ima bolji kvalitet vazduha i da postane zeleniji i zdraviji grad”, naveo je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je u toku javni uvid za Akcioni plan za zeleni grad i Akcioni plan za klimu i energiju, te da će uskoro na javnom uvidu ponovo biti i Akcioni plan za kvalitet vazduha.

“Ovi planovi se odnose na period od narednih deset godina, kada ćemo u svakoj godini realizovati više projekata. Samo za ozelenjavanje je opredeljeno milion evra, računajući period od narednih 10 godina”, objašnjava gradonačelnik.

Udo Ajhlinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore, precizirao je da su se kompanije rado odazvale inicijativi Grada Beograda, te da je ova komora motivisala 37 kompanija koje su donirale sredstva za nabavku sadnica.

“Ovo je samo simbolični početak daljih akcija koje će se i planirati i realizovati. U fokusu će biti održivi razvoj, energetska efikasnost, mobilnost i uopšte poboljšanje kvaliteta života”, istakao je Frank Aleter, izvršni direktor Nemačko-srpske privredne komore.

Akcija “Drvo za Beograd” započela je 2019. godine na osnovu inicijative Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Grada Beograda, i tada su u parku Ušće posađena 163 stabla.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti