Zagreb kupuje 20 autobusa na vodonik

Foto-ilustracija: Pixabay

Ulicama Zagreba za nekoliko godina u javnom gradskom prevozu saobraćaće 20 autobusa na vodonik. Sporazum o kupovini ovih vozila, kao i o izgradnji prateće infrastrukture, potpisali su vršilac dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, članovi uprave INE Niko Dalić i Darko Markotić i predsednica uprave ZET-a, Ljuba Romčević Žgela, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Kako je navela Ljuba Romčević Žgela, prošle godine su kupljeni autobusi na gas, a u toku je nabavka novih električnih vozila. Potpisivanjem sporazuma o nabavci vozila na vodonik, grad Zagreb ide ka zacrtanim nacionalnim i klimatskim ciljevima.

“Grad Zagreb je nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika sa Evropskim zakonom o klimi, jer smatramo da dalji razvoj mora ići ka tome da očuvamo klimu naše planete”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Predsednica uprave ZET-a kaže da ovo preduzeće intenzivno radi modernizacji voznog parka, kao i na pratećoj infrastrukturi.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti