Tesla će proizvoditi humanoidne robote – fizički rad postaje izbor? (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

Ono što je doskora bila naučna fantastika, danas postaje realnost, pa će tako i humanoidni roboti uskoro biti svakodnevna pojava na radnim mestima koja iziskuju fizički napor.

Ilon Mask, generalni direktor kompanije Tesla, najavio je proizvodnju humanoidnih robota koji će, kako kaže, učiniti da u budućnosti fizički rad postane stvar izbora.

Prototip „Tesla Bota“, kako će se zvati revolucionarni humanoid, biće predstavljen do kraja godine, a kako je na prezentaciji u sklopu „Teslinog AI dana“ (Tesla AI Day) objasnio Mask, robot će biti baziran na istoj tehnologiji kao i polu-automatska vozila.

Kako sama reč „humanoid“ kaže, „Bot“ će  biti dizajniran po ugledu na ljudsko telo – imaće zglobove i pet prstiju, a u trupu će se nalaziti kompjuter. Umesto lica će imati ekran sa osam ugrađenih kamera, te će biti u stanju da obavlja većinu repetitivnih, dosadnih i opasnih poslova koje još uvek obavljaju ljudi, piše Tech Xplore.

Zastrašujuć ili ne, tek Ilon Mask u šali kaže da će humanoid biti „prijateljski nastrojen“, a zamišljen je tako da ćete od njega moći da pobegnete ili da ga lako savladate jer – nikad se ne zna. Ipak, dodaje, nada se da do ovoga neće dolaziti.

Ideja je da sa „Tesla Botom“ možete da razgovarate kako biste mu zadali lake zadatke poput „dodaj mi šrafciger“ ili „idi u prodavnicu i nabavi ove namirnice“, objašnjava Mask.

Već smo se uverili da je gotovo sve što ima veze sa Ilonom Maskom revolucionarno, pa nema sumnje da će novopredstavljeni humanoidni roboti, ukoliko se nađu u masovnoj proizvodnji, u potpunosti izmeniti tržište rada, a da li će to biti na sreću ili nesreću fizičkih radnika – tek ćemo videti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti