Ilon Mask nudi preko 80 miliona evra za najbolju tehnologiju hvatanja ugljen-dioksida

Foto-ilustracija: Unsplash (Carlos Grury Santos)

Direktor „Tesla Motorsa“, Ilon Mask juče je na svom Tviter nalogu objavio da će donirati 100 miliona dolara (preko 80 miliona evra)  za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen-dioksida.

Mnogi su mu odgovorili da je rešenje jednostavo i poprilično očigledno – potrebno je posaditi više drveća.

Detalje ovog neobičnog „konkursa“ Mask je obećao tokom naredne nedelje.

U borbi protiv klimatskih promena hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje sve popularnije, umesto dosadašnjeg pristupa usmerenog na smanjenje emisija.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljen-dioksida ako zemlje žele postići ciljeve da neto emisije štetnih gasova budu svedene na nulu.

Prema Američkoj šumarskoj organizaciji, drveće je prirodni „umivaonik ugljenika“ – izvlači ugljen-dioksid iz vazduha i pretvara ga u hranu.

„Ugljenik iz CO2 postaje deo biljke i skladišti se u koru drveta. Na kraju, kada biljka ili drvo uginu, ugljenik koji se čuvao ispušta se u atmosferu. Ovo čini krčenje šuma jednim od najvećih uzroka emisije ugljen-dioksida“, objašnjava ova organizacija.

Mask danas vodi neke od najuticajnijih kompanija na svetu – pored „Tesle„, na čelu je kompanije „Spejs Eks“ kao i „Neuralink“-a, startapa koji se bavi povezivanjem mozga sa računarima.

Prema veb stranici kompanije „Tesla“  samo zahvaljujući njuhovoj proizvodnji električnih vozila postignuta je ušteda više miliona tona CO2 time što se sve više ljudi odlučuje da vozi električne automobile.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden dao je obećanje da će na sve moguće načine ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljen-dioksida kroz svoj opsežni plan za borbu protiv klimatskih promena.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti