TEPCO traži zeleno svetlo za reaktor 7 elektrane Kašivazaki-Kariva

Foto-ilustracija; Unsplash (brice-cooper)

Operater jedne od najvećih nuklearnih elektrana na svetu, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), podneo je zahtev regulatornom telu za odobrenje punjenja reaktora sedam nuklearnim gorivom, nakon neaktivnosti koja je trajala više od decenije. Sama elektrana poseduje sedam reaktora, i kompanija sada teži da reaktori budu operativni, s obzirom da je određeni vremenski period radila na poboljšanju sigurnosnih mera u elektrani, koje su prepoznate i od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Pre nekoliko godina kompaniji TEPCO zabranjeno je upravljanje elektranom Kašivazaki-Kariva, zbog prekršaja u sigurnosnim merama, i nijedan njen reaktor nije aktivan. Krajem prošle godine sama zabrana je ukinuta, tako da se sada radi na oživljavanju najveće elektrane, za šta su potrebna i dopuštenja na lokalnim nivoima, ne samo na državnom.

Kašivazaki-Kariva, smeštena u Japanu, poznata je po svojoj veličini i kapacitetu, jer je uglavnom zauzimala prvo mesto. Nakon zemljotresa i cunamija u Japanu 2011. godine, i incidentom sa elektranom Fukušuma Daiči, pooštrene su sigurnosne mere za sve nuklearne elektrane, što je uticalo i na elektranu Kashiwazaki-Kariwa.

Pročitajte još:

Sigurnosna pitanja u Kašivazaki-Kariva elektrani nisu ni tada bila nova. Zemljotres 2007. godine u severozapadnom regionu Nigata u Japanu, izazvao je štetu i privremeni prekid rada, što je ukazalo na potrebu za strožim sigurnosnim protokolima. Nakon Fukušime, potreba za poboljšanjem sigurnosti postala je još jasnija, što je dovelo do višegodišnjeg zatvaranja reaktora radi detaljnih inspekcija i nadogradnji.

U okviru ovih napora, fokus je stavljen na oživljavanje reaktora šest i sedam, za koje je sada TEPCO tražio dozvolu od Japanske regulatorne komisije za nuklearnu energiju (NRA) za ponovno pokretanje. Iako je tim IEAE izvršio nacrt nakon višednevne misije, i dao dalje predloge, čeka se njihov konačan odgovor, navodi se na sajtu IEAE. 

Sedam reaktora Kašivazaki-Kariva elektrane, koji zajedno imaju kapacitet preko 8.000 MW, nalaze se između grada Kašivazaki i sela Kariva na obali Japanskog mora.

Ponovno pokretanje reaktora smatra se ključnim za povećanje proizvodnje električne energije i poboljšanje finansijske situacije, s obzirom na to da su ovi reaktori van mreže od 2011. i 2012. godine, kada su svi reaktori isključeni kao deo nacionalne reakcije na nuklearnu nesreću u Fukušimi, koja je dovela do privremenog zatvaranja, nakon čega su se godinama ponovo aktivirale. Zabrana koja je zadesila pomenutu elektranu nije joj dopuštala da ona bude jedna od aktiviranih, međutim, sada se pojavljuje ta mogućnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti