Svici – igra svetlosti pred izumiranjem

Foto-ilustracija: Unsplash (Toan Phan)

Svici su veoma neobična vrsta insekata. Emituju svetlost, koja može biti žuta, zelena ili crvenkasta, u cilju privlačenja plena ili partnera. Svetlo koje proizvode je takozvano hladno, odnosno bez ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja.

Ipak, svitaca ima sve manje. Naučnici smatraju da je gubitak njihovih prirodnih staništa, izazvan upotrebom veštačke svetlosti i pesticida, sve veći problem koji može dovesti do izumiranja njihove vrste.

Opasnost za sve insekte, uključujući i svice, predstavljaju i insekticidi, koji se u mnogim zemljama koriste za seme kukuruza i soje.

Da bi životni ciklusi svitaca bili usklađeni, potrebne su i odgovarajuće biljne kulture. Na primer, malezijskom svicu potrebno je drvo mangrove. Međutim, močvare u Maleziji koje predstavljaju dom za ove zimzelene biljke, pretvorene su u plantaže palminog ulja.

Veštačko svetlo za njih predstavlja veliku opasnost, pri čemu ni LED osvetljenje nije rešenje jer je i ono veoma jako. Ulična i zaštitna svetla koja su udaljena od urbanih područja previše su jaka za svice i mogu im narušiti bioritam i uticati na razmnožavanje.

Dodatnu poteškoću predstavlja i jedan poseban trend koji se razvio u okviru turizma pojedinih zemalja, a koji je ubrzao opadanje populacije svitaca. Više od 200.000 turista godišnje dolazi u Japan, Maleziju, Tajland i Tajvan kako bi prisustvovali spektakularnim svetlosnim prizorima koje omogućavaju svici. Ipak, povećan broj motornih vozila na Tajlandu obara drveće magrove i uništava staništa svicima, dok je ogroman broj ovih insekata izgažen nakon poseta u Severnoj Karolini i Meksiku.

Naučnici već dugo upozoravaju na ugroženost insekata, a prema procenama 41 odsto vrsta je sada pod pretnjom izumiranja.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti