Pčele će vam biti zahvalne ako ne kosite maslačke

Foto-ilustracija: Unsplash (Mitch Lensink)

Kako bi se privukle pčele u što većem broju, savetuje se izbegavanje košenja maslačka na travnjacima.

Maslačak uspešno raste na svim tipovima zemljišta, ali mu najviše odgovaraju vlažne livade. Može se naći na livadama i travnjacima, napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja.

Novi predsednik Britanskog društva za ekologiju tvrdi da ukoliko ne kosimo maslačke možemo pomoći pčelama. Naime, maslačak predstavlja bogat izvor hrane za oprašivače, naročito nakon što izađu iz perioda hibernacije tokom zime, te je veoma dobar za medonosne pčele.

Glava maslačka sadrži do 100 pojedinačnih cvetova koji u sebi imaju nektar i polen.

Opšte pravilo jeste da ako je moguće videti polen i nektar u cvetu bez povlačenja latica onda je ta vrsta cveća važna za oprašivače.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alfonso Navarro)

Postoje još mnoge vrste biljaka koje prirodno privlače pčele te se savetuje da ih što više ljudi posadi u svom dvorištu i na taj način pomogne ovoj izuzetno ugroženoj vrsti. Tu spadaju: lavanda, žalfija, bele rade, suncokreti i ruže. Svakako, nijednu od ovih biljaka ne treba hemijski tretirati.

Važno je znati da pčele ne predstavljaju opasnost po ljude, iako se, naravno, alergične osobe moraju čuvati potencijalnih uboda.

Takođe, ukoliko već ne možemo lično da pomognemo nekim drugim ugroženim vrstama divljih životinja, moguće je učiniti nešto korisno za živi svet u našoj okolini, uključujući pčele i druge insekte.

Insekti su u velikoj opasnosti i broj njihove populacije opada za 2,5 odsto na godišnjem nivou, što bi značilo da mogu izumreti za 100 godina.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti