Sud oborio odluku švedskih vlasti, Huavei se vraća u 5G trku

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Brinkhorst)

Švedski telekomunikacioni regulator PTS zaustavio je rasprodaju frekvencija za 5G mrežu nakon što je sud suspendovao njegovu odluku kojom je kineski „Huavej“ isključen iz trke za 5G mrežu.

Prošlog meseca Švedska je zabranila ugradnju „Huavejeve“ opreme u svojoj 5G mreži navodeći kao razlog nacionalnu bezbednost.

Takođe, zatraženo je od kompanija koje učestvuju u aukciji frekvencija da odstrane svu opremu kineske kompanije do 1. januara 2025. godine.

„Huavej“ se prošle nedelje žalio na odluku, a administrativni sud u Stokholmu odlučio je da dozvoli „Huaveju“ da učestvuje u predstojećim aukcijama 5G spektra.

Kako je rekao izvršni potpredsednik kineske kompanije Kenet Fredriksen, „Huavej“ ne planira nikakvu dalju pravnu akciju i iščekuje konstruktivan dijalog sa švedskim vlastima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Očekivalo se da aukcije počnu od danas i one bi išle na korist „Nokiji“ i „Eriksonu“, pošto je regulatorno telo zatražilo od ponuđača da iz svoje infrastrukture ostrane opremu „Huaveja“ i kompanije ZTE.

Aukcijama će biti dodeljene frekvencije u opsegu 3,5 i 2,3 gigaherca, koje su ključne za 5G mrežu.

U međuvremenu, Kina je prva u svetu uspešno lansirala satelit kojim će testirati 6G mrežu.

Tehnologija satelita nije namenjena isključivo za komunikaciju.

Satelit će imati i neke druge funkcije, uključujući daljinsko posmatranje i nadgledanje prirodnih katastrofa, dok će i dalje vršiti testove, navode sa Univerziteta.

Iz Centra za lansiranje satelita Tajijan u provinciji Šanži, u orbitu je lansirano još 12 satelita.

Cilj Kine je da testira tehnologiju, mrežu izuzetne brzine koja će biti osnova komunikacije u budućnosti.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti